В Ірпені презентували бачення культури на найближчі 10 років (відео) — ITV

image
2 Грудня 2023, 11:35
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Чи думали ви, якою буде культура в Ірпені через 2, 5 та навіть 10 років? Як будуть виглядати об’єкти культури міста?

Ні? Тоді дивіться.

Таким може бути центральний будинок культури в Ірпені. Так може виглядати міський історико-краєзнавчий музей на вулиці Шевченка. А так – міська бібліотека імені Максима Рильського.

Над цими та іншими проєктами працювали митці, дизайнери, архітектори та активні мешканці міста – члени громадського комітету з питань культури.  

Свої ідеї команда презентувала експертам Ради Європи.

Олексій Коваленко, національний експерт Ради Європи:

«Я вважаю, що комітет попрацював дуже добре і якісно. І всі комітети погодилися, що культура й Ірпінь пов’язані, і головне – до цього треба йти. Головне, що люди усвідомлюють, що це не буде одразу, зараз, а впродовж років реалізації стратегії до 2035-го це можна реально реалізувати».

Частина презентованих ідей ляже в основу стратегії відновлення Ірпінської громади на найближчі 10 років. Усього ж комітет з питань культури презентував 19 креативних проєктів. Серед них як нове бачення старих об’єктів, так і створення нових. Наприклад – сквер сучасного мистецтва. Його пропонують збудувати на вулиці Северинівській. Чи от мультимедійні культурні центри у кожному районі міста.

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

«Це центр, де ти можеш отримати книжку, де ти можеш отримати фахову консультацію стосовно якихось гуртків для своєї дитини, для свого зросту в культурній сфері. Наприклад, я в 60 років захотіла навчитися грати на гітарі, і чому б і ні? Якщо мій культурний центр на районі може це мені забезпечити».

Експерти Ради Європи детально розглянули кожен проєкт, оцінили та зробили свої зауваження.

У майбутньому із напрацьованих відбиратимуть найперспективіші проєкти та шукатимуть кошти на їх реалізацію.

Софія Мартинюк, голова громадського комітету з питань культури:

«Я думаю, що це будуть різні абсолютно програми по залученню коштів, починаючи від грантових коштів. Також якісь цікаві партнерські пропозиції, співпраці з різними інституціями. Це наше спільне бачення і я дуже рада, що місто справді буде розвиватися».



Джерело: ITV