В Ірпені наростає конфлікт життєвого простору та законних комерційних інтересів

image
20 Травня 2019, 13:36
Поділитися:

Дата публикации: 20 мая 2019.

19 травня 2019 року відбулось зібрання людей, які проживають у багатоквартирних будинках навколо зеленої ділянки по вулиці Лісова в Ірпені, приводом для зустрічі є запланована забудова ділянки, яку люди вважають своїм сквером.

Вигулюють собак, смажать м’ясо, відпочивають, а подекуди просто скидують сміття. Так чи інакше, жителі багатоквартирних будинків звикли до невеликої зеленої ділянки по вулиці Лісовій, яку вони використовують на власний розсуд. Новина про можливу забудову цієї території не залишила людей байдужими, 19 травня 2019 року власники сусідніх квартир провели збори щоб поговорити про те, як не дати забудувати земельну ділянку, яку вони вважають частиною власного життєвого простору.

Стратегію захисту зеленої зони в Ірпені сформував одіозний депутат, відомий захисник зелених зон Лаврентій Кухалейшвілі

Ділянку вже встигли назвати облаштованим сквером, а поради як захищати зелену зону вирішили спитати у досвідченого активіста – депутата Ірпінської міської ради від ВО “Свобода” Лаврентія Кухалейшвілі.

Щоправда, відомий Лаврентій Кухалейшвілі не тільки завдяки своїй громадській діяльності, а ще й тим що у 2016 році він був затриманий співробітниками СБУ та прокуратури за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди у сумі 108 тис. грн. Згідно повідомлення прес-слежби прокуратури Київської області, вказані кошти депутат отримав від представника підприємства за надання позитивного висновку депутатської комісії земельних відносин, лісових та природоохоронних питань та сприяння у продовженні строку договору оренди земельної ділянки. Представник ВО “Свободи” був не просто депутатом Ірпінської міської ради, а секретарем земельної комісії. Сам Лаврентій Кухалейшвілі вважає таке кримінальне провадження розплатою за його громадську активність.

Останнім часом Лаврентій Кухалейшвілі встиг втрапити у декілька скандалів назвавши кожного сьомого жителя Ірпеня представником “русского мира” та підтримавши заклик відправляти “на панель” дружин, дочок та мам “порошенковських виродків”.

Лаврентій Кухалейшвілі надав рекомендації щодо захисту – активна боротьба, розголос, численні звернення. Попереду цілий комплекс мір.

Максим Плешко та меморандум між жителями та забудовником

Перебуваючи у рішучості не дати будівництву на Лісовій розпочатися, жителі сусідніх квартир звернулись і до депутата Ірпінської міської ради за цим округом – Максима Плешка.  Цей депутат відомий тим, що виступив на 112 каналі у програмі “Кандидат”. Звітуючи про свою роботу, Максим Плешко зазначав, що він багато разів був організатором і учасником толок із прибирання зокрема і цієї території, яка дійсно часто була завалена сміттям.

У своєму дописі на фейсбук щодо можливої забудови вказаної ділянки Максим Плешко зазначи наступне:

Як місцевий активіст, а тепер депутат по цій вулиці я категорично проти забудови. Я чудово розумію що район перевантажений і в ідеалі цей лісок мав би перетворитися на парк.Але є одне але. Ця земля приватна.

Це ключове питання. Власником земельної ділянки Максим Плешко називає Дмитра Войцеха, власника девелоперської компанії “Акрополь”, та пропонує єдиний дієвий компроміс – 60 соток території громаді і за кошти пайової участі зробити на цій землі якісний міський сквер. Решта території буде забудована власником земельної ділянки.

Люди на таку пропозицію реагують по різному. Зокрема, пропонують повернути ці землі через суд і фізично блокувати техніку забудовника. Інші впевнені, що лісочок потрібен, але треба рахуватись із правом власності на землю.

Життєвий простір чи комерційний інтерес?

Ситуція із збереженням скверу для громади на земельнй ділянці, що знаходиться у приватній власності третьої особи для міста Ірпеня Київської області не нова. Так, у 2018 році Містоінформ писав про аналогічну ситуацію, яка склалась із земельною ділянкою по вулиці Новооскольска. Тоді жителі багатоквартирних будинків влаштували сквер захопивши землю у законного власника.

На вулиці Лісовій приватна територія теж проголошується громадським сквером, що звісно не влаштовує власника.

Врегулювати це питання вкрай важко. Зрозуміле бажання жителів сусідніх багатоповерхівок не втратити цей зелений шматок природи і користуватися ним надалі. Проте, скасувати право власності на земельну ділянку може тільки суд і малоймовірно, що для цього знайдуться приводи. А от при відсутності такого судового рішення правим буде власник ділянки, адже право власності в Україні є непорушним. В такому випадку компроміс, який пропонує забудовник, можливо, є ненайгіршим варіантом.

Ще одним рішенням може бути купівля громадою цієї земельної ділянки у власника для наступного облаштування там скверу. Але така купівля неодмінно викличе протест у жителів інших районів міста Ірпеня, для яких розташування скверу між будинками на вулиці Лісовій є незручним і некорисним.

Як варіант, власник завжди може організувати на своїй території платний сквер або місце для відпочинку. Раніше Містоінформ писав, що облаштування платних скверів може стати гарною практикою для вирішення подібних спірних питань між жителями багатоквартирних будинків та власниками прилеглих до них земельних ділянок.

А поки що зрозуміло одне – наростає протистояння, яким неодмінно скористаються численні “громадські активісти”, та опозиційні до місцевої влади медіа. Хтось зароблятиме гроші, а хтось політичні бали.

Джерело: МИСТОИНФОРМ