В Ірпені нагородили переможців Літературної премії за 2021 рік (відео) — ITV

В Ірпені нагородили переможців Літературної премії за 2021 рік (відео) — ITV
15 Серпня 2023, 13:07
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Пані Наталія вперше в Ірпені. І з особливого приводу – вона одна із чотирьох лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2021 рік.

Викладачка математики, письменниця із Запоріжжя перемогла у номінації «Література для дітей» за збірку казок «Сирні історії родини Пармезанів». Подяку та 100 тисяч гривень отримала разом із героєм своєї збірки мишеням Пармезанчиком.

Наталія Таранова, лавреатка Літературної премії Ірпеня у номінації «Література для дітей»:

«Конкурс стартував ще до війни, тобто це був 2021 рік. Подавалася, не очікувала. Це було неочікувано приємно».

Таким же сюрпризом перемога стала і для інших лавреатів. Вчителька української мови і літератури, письменниця із Первомайська Людмила Гончарова – переможниця у номінації «За вже видані книги українських авторів» за книгу «Записки мандрівниці».

Людмила Гончарова, лавреатка Літературної премії Ірпеня у номінації «За вже видані книги українських авторів»:

«Насправді, я дуже здивувалася, дізнавшись, що стала лавреаткою. І мені дуже приємно бути сьогодні в Ірпені, тому що я розумію, що це місто фактично стало щитом для Києва, для нашої столиці, і це дуже багато значить».

Поет із Харкова Олександр Литвиненко переміг у номінації «Поезія» за поетичну збірку «Зомбілопілля».

Олександр Литвиненко, лавреат Літературної премії Ірпеня у номінації «Поезія»:

«Дуже не вистачає якихось таких заходів, на яких можна принаймні побачитися, зустрітися і відчути пульсацію маленьких та великих міст, які спілкуються між собою. Щось відбувається, рухається вперед».

І четвертий лавреат – кандидат фізико-математичних наук, письменник із Києва Володимир Митус. Переміг у номінації «Проза» за історичний роман «Мамай» та соціальний роман «Ципа».

Володимир Митус, лавреат Літературної премії Ірпеня у номінації «Проза»:

«Літературна премія Ірпеня – це світле майбутнє нашої літератури. Не бійтеся, присилайте свої твори. З власного досвіду можу сказати, що тут будуть оцінювати їх, а не вас. І якщо ви дійсно зуміли створити шедевр, він не залишиться непоміченим».

Літературна премія Ірпеня – щорічна найбільша всеукраїнська премія у галузі літератури, заснована у 2020 році. Її заснували Товариство «Відважних» та Інвестиційна рада Ірпеня.

Володимир Карплюк, засновник Літературної премії Ірпеня, СЕО Товариства «Відважних»:

«Все, що стосується української мови, української літератури, всього українського, воно не має стати популярним і трендовим, тому що зараз війна. А це має стати основою нашого майбутнього життя на десятки й сотні років беззаперечно і безапеляційно. Чим більше таких людей – тим більше буде премій. Тим більше у нас буде бажання у це організаційно, фінансово, творчо вкладатися. Тому дякую вам за те, що вам не все одно!».

Нагородження переможців за 2021 рік – важливий крок у відновленні традиції вручення престижної літературної нагороди. Бо у минулому році засновники премії витрачали кошти на захист Ірпеня.

Дмитро Негреша, виконуючий справами виконавчого комітету Ірпінської міської ради:

«На сьогодні дуже потужно допомагають із відновленням і дуже потужно допомогли із захистом Ірпеня фінансово, гуманітарно. Долучилися і показали приклад всій Київщині, як потрібно захищати таке європейське місто».

Загалом на конкурс було надіслано 260 творів. Журі зізнаються, обрати серед них тільки 4 було дуже складно.

Олесь Доній, голова журі Літературної премії Ірпеня:

«Ці люди пролопатили таку гору літератури. Я від себе дякую. Дякую ще раз організаторам за цей величезний тягар, який вони взяли. Але це – позитивний тягар. Все, що робиться для України, – це позитив».

Варто додати, з цього року додали нову – вже п’яту номінацію – «За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією». Відтак загальний преміальний фонд становитиме пів мільйона гривень.

Петро Щербина, письменник, автор книги-хроніки «Битва за Ірпінь»:

«Наступного разу хочеться вручати Літературну премію Ірпеня у стані перемоги. У тому стані, коли до кожної ірпінської хатинки, будівлі, квартири повернеться родина, мама з дітьми. І ми вручатимемо Літературну премію Ірпеня або у парку Письменників, або на центральній площі міста, біля нашого найкращого в Україні, вибачте за скромність, пам’ятника Шевченку».

Джерело: ITV