В Ірпені можуть викупити 400 квартир для тих, хто втратив житло

image
20 Травня 2022, 17:24
Поділитися:

В Ірпінській ОТГ зруйновано 1500 квартир і 2000 приватних будинків розбити частково або повністю. Які перспективи відновлення житла в Ірпені? Редакція «Сайту Ірпеня» поспілкувалися з радником міського голови Андрієм Літвиновим. 

Часто людизапитують, що робитиякщо є один чи два прильоти у багатоквартирний будинок. Якщо (наприклад) розбито дах, а більшачастинаквартир ціла. Але у таких будинках не підключають комунікації?  
– Ми розділяємо всі пошкодження на три категорії. Перша, коли ударною хвилею вибило вікна-двері і посікло дах або фасад. Без прямого потрапляння в будинок. З цим типом найпростіше. Тут методика наступна. Комісія оцінки пошкодження робить обстеження і акт. На основі акту далі працюють кошторисники. Вони рахують площу вікон, двері, листи даху. Далі цю передаємо на область пакетом по кожному будинкуприватномучи багатоквартирному.  
Область буде на це виділяти коштувати? 
– Йдеться про те, що область буде замовляти ці роботи.  Навсінаселені пункти, які постраждалиуже виділеноперші 400 млн. гривень. На сьогодні від  ІрпінськоїОТГми ужевже подалидокументи на більше ніж300 будинків. На сумупонад200 млн. гривень.
Третя категорія, це зруйноване житло. Тут працюють відповідні комісії інженерів з ліцензією, які оцінюють стан руйнування. Якщо вонивстановлюють, що будівля ремонту не підлягає, дають висновок: треба зносити. Для цієї категоріївласників, які повністю втратили житло плануютьвикуповувати квартириу забудовниківз числанепроданих, атакожбудівництвоЖКна території «Ластівки».  

Скільки є непроданих квартир в Ірпені?
– Ми говоримо цифру в 400 квартир. 
Який принцип заміни по площі? 
– Принцип один до одного. Було 50 метрів, то і отримають +-50 метрів. 
Буде напрацьована черга, назразокквартирногообліку, конкретно для людей, які втратили житло внаслідок війни зрашистами. У цій черзі пріоритет матимуть військові, ТРО та їх сім’ї, багатодітні родини, пенсіонери, соціальна сфера, тощо. Відповідно до цієї черги мешканці отримуватимуть квартири у власність. 
Друга категорія є найскладнішою. Якщо інженери, що обстежують будинок роблять висновок, що вінпідлягає відновленню, то дають рекомендації. Яку стіну укріпити, де перекриття поміняти, а де кладку.  Який буде механізм по відновленню та реконструкції на рівні держави – наразі залишається невизначеним, напрацьовується механізм, наразі тільки фіксуємо. 

Що ви порадите людям, які втратили житло? 
– Раджу набратися терпіння. Ми в міській раді працюємо практично без вихідних. Дуже багато клопітної роботи з документами, дзвінками та заявками. Власникам квартири не варто дзвонити в міську раду, тому що ми контактуємо з головою ОСББ або з керуючою компанією будинку. Якщо у вас є питання, спілкуйтеся з ними. У будь-якому випадку, хочу, щоб усі знали. Мирозуміємокожного, бо теж люди і теж жили і живемо в цьому місті. І сьогодні питання відбудови або заміни житла є №1 на порядку денному міського голови і всієї нашої команди.
Підписуйтесь на нас уФейсбук, Інстаграм, ТелеграмтаYouTube, щоб не пропустити цікавих та актуальних новин Ірпеня та регіону!
Читайте також: Що робити з будівельним сміттям в Ірпені?
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новини Ірпеня – головні і актуальні Ірпіньські
новини сьогодні на 04597.com.ua