В Ірпені кандидат-плагіатор Костянтин Хафізов від “УДАРу” хоче заїхати у раду на плечах активістів

image
20 Жовтня 2020, 14:32
Поділитися:

Дата публикации: 20 октября 2020.

Плагіат, роздача журналістських посвідчень, використання активістів і лояльність до сумнівних політичних фігур – ось рецепт Костянтина Хафізова як стати кандидатом від партії “УДАР” у Ірпені.

Про те, що Костянтин Хафізов планує піти в політику і все робить для цього Містоінформ спрогнозував ще у 2016 році. Напередодні виборів пригадуємо хто такий Костянтин Хафізов і чим він відомий в Ірпені.

Костянтин Хафізов до Ірпеня

А в Ірпені кандидат від “УДАРу” з’явився після анексії Криму, але вже тоді він мав певний політичний і громадський бекграунд.

Ще у 2005 році у Алупці Костянтин Хафизов став активістом громадської організації “Наші права”. Метою організації була реалізація громадянських, політичних, економічних, соціальних, культурних прав і свобод членів організації, активізація потенціалу територіальної громади. Люди неоднозначно відгукувалися про цю громадську організацію. Приводом для цього послужив керівник організації Василь Корольов, боротьба якого з підприємцем Оленою Черевко щодо капітальної забудови міського скверу Алупки закінчилася депутатсвом самого Корольова. Після чого шум навколо забудови вщух. Також на форумах говорили про цензуру на сайті громадської організації “Наші права”, редактором якого був Костянтин Хафізов.

У грудні 2006 року запускається бета версія офіційного сайту Алупки, який був розроблений студією “Імперія дизайну”, головний веб-майстер цієї студії – Хафізов Костянтин. Користувачі відзначають велику схожість з порталом самого Костянтина Хафізова. Тоді ж у грудні 2006 року Костянтин Хафізов відмовляє в публікації статті Сергія Груздова “Алупкінський синдром. Місто-банкрут” на офіційному сайті міста alupka.com.ua (зараз має інший дизайн, неінформативний), де він був адміністратором, а також на власному порталі alupkame.info мотивуючи відмову наступними словами: “розмістити не можу самі знаєте чому”. Попавши у кулуари Алупкінської влади Хафізов поглянув на справи під іншим кутом.

У лютому 2010 року Костянтин Хафізов реєструє газету “Південний бульвар” і стає її головним редактором. Статті, розміщені на його сайті alupkame.info (Портал Великої Ялти) тепер дублюються в паперовому вигляді. Газета виходить накладом 3000 штук та розповсюджується безкоштовно. При цьому сам Хафізов значиться економістом у музичній школі і грошей для її друку явно не має.

У вересні 2012 року виходить 20-й випуск газети “Південний бульвар”, який повністю присвячений майбутнім місцевим виборам, один з кандидатів на посаду міського голови Алупки – Костянтин Хафізов – висувається як безпартійний політичною партією “Соціально-християнська партія”. Вибори він програє.

Костянтин Хафізов у Ірпені

Кандидат від “УДАРу” не одразу опинився в Ірпені. Виїхавши з Криму Костянтин Хафізов спробував почати політичну кар’єру в Святошинському районі міста Києва. Але незабаром він зрозумів, що в столиця йому не по зубах. Саме тоді він вирішив скористатися ситуацією протистояння активістів та забудовників в місті Ірпінь. Так народився “Портал Ірпеня”, редактором якого він є дотепер.

Згодом, Костянтин Хафизов вміло став використовувати міських активістів, в тому числі і свого земляка, Євгена Мельничука, для розкрутки свого порталу. Активістів б’ють, калічать, а рейтинг сайту зростає і разом з цим зростає і особистий рейтинг Хафізова, який з часом стає все більш публічною людиною. Він поступово з’являться в сюжетах, починає підписуватися під авторськими статтями і навіть вести відеотрансляції.

Портал Ірпеня, співробітництво з Олексієм Зіневичем

Спочатку цей сайт мав назву “Святошинський інформаційний портал”, навіть ставши “Порталом Ірпеня” і почавши писати про активістів сайт Хафізова не мав особливого успіху, але допоміг випадок. Почалося публічне протистояння Карплюка і Зіневича. Зіневич, сьогоднішній власник “Погляду”, “Ірпінь.Онлайн” та перший номер “УДАРу”, не маючи тоді власних ЗМІ звернувся по допомогу до Хафізова. Для редактора це звернення означало зірковий час. “Портал Ірпеня” отримавши фінансування від Олексія Зіневича винаймає офіс, та починає друкувати газету у паперовому вигляді. Навіть беруть співробітників.

Костянтин Хафізов та одіозний активіст Євген Мельничук стають партнерами по справі і освоюють гроші Зіневича. Умова фінансування одна – дискредитація місцевої влади та публікація замовних статей самого Зіневича. Проте, скоро Зіневич купить сайт Ірпінь.Онлайн і послуги Хафізова в повній мірі стануть непотрібними. Офіс доведеться закрити, а співробітників розпустити. Проте, “Портал Ірпеня” і досі вважають частиною медіамережі Олексія Зіневича.

Партнерство перемістилось і в іншу площину. Костянтин Хафізов встиг наробити клонів свого сайту називаючі їх назвою міст. Один із таких порталів – “Портал Бучі” – був проданий Анатолію Федоруку через Олексія Зіневича, пізніше цей проект був закритий як безперспективний.

Не дивлячись на те, що “Портал Ірпеня” був комерційним проектом і отримував гроші від бізнесмена Зіневича, Хафізов та його партнер Мельничук називали видання “громадським”.

Костянтин Хафізов, Євген Мельничук і активісти в Ірпені

Для наповнення стрічки новин потрібні були активні дії, саме тому партнером Костянтина Хафізова стає одіозний громадський активіст Євген Мельничук. Він стає причетним до адміністрації сайту “Портал Ірпеня”, Євген Мельничук багато разів називає його “наше ЗМІ”, бере участь в стрімах сайту, пише для нього статті і всіляко його популяризує. В інтернеті можна знайти безліч фото Євгена Мельничука на робочому місці – в офісі “Порталу Ірпеня”.

Мельничук, Хафізов та дружина Кухалейшвілі(ліворуч) в офісі “Портал Ірпеня”

Хафізов і Мельничук швидко знаходять місцевих активістів, серед яких Лаврентій Кухалейшвілі, і отримують від них, як ньюсмейкерів, згоду на друк опозийних до влади новин в обмін на журналістькі посвідчення, що цілком вкладається у домовленості із Зіневичем. Крім того, Мельничук мав і власну мережу платних активістів. Це було вигідно, активісти ризикували, а Хафізов і Мельничук пили чай у теплому офісі і чекали готових матеріалів.

Після того як перший номер ірпінського “УДАРу” стане власником декількох ЗМІ, а заробітки Хафізова і Мельничука впадуть, відносини між партнерами погіршаться.

Коли Євгена Мельничука затримають на хабарі, “Портал Ірпеня” не напише ні слова у підтримку свого функціонера. Цікаво, що саме Олексія Зіневича звинуватить громадський активіст Євген Мельничук у провокації зі своїм затриманням. На цьому етапі шляхи Хафізова і Мельничука розійдуться.

“Портал Ірпеня” використовував Євгена Мельничука до тих пір, поки він був вигідний і позбувся його коли він став “токсичним” і міг нашкодити політичним і комерційним амбіціям самого Костянтина Хафізова.

Очевидно й інше – Хафізов віддав перевагу Зіневичу, підставивши вчорашнього приятеля і партнера, і виходить недарма. Сьогодні він опинився в політсилі саме Зіневича.

Плагіат у “Порталі Ірпеня” і реакція Костянтина Хафізова

30 листопада 2016 року, на сайті МІСТОІНФОРМ була опублікована розгромна публікація зі звинуваченнями в плагіаті. У матеріалах цієї статті були чітко вказані факти крадіжки авторського матеріалу сайту МІСТОІНФОРМ, який потім був опублікований на “Порталі Ірпеня”.

Редакція сайту “Портал Ірпеня” навідріз відмовилася визнавати факт плагіату і відразу ж вирішила застосувати кращу тактику захисту – перейти в напад, МІСТОІНФОРМ був названий “провладним, який валить Громадське ЗМІ”.

Журналіст видання “Громада Приірпіння” Олена Жежера, коментуючи цю ситуацію, зазначила, що “Портал Ірпеня” дійсно опублікував чужий матеріал, більш того, вона підкреслила, що раніше редакція “Порталу Ірпеня” часто так робила і з публікаціями самої “Громади Приірпіння”.

9 грудня 2016 року, під час засідання первинної ірпінської організації Національної спілки журналістів України, яку очолював саме редактор “Порталу Ірпеня” Костянтин Хафізов, сайт МІСТОІНФОРМ звинуватили в нападках на журналістів за спробу захистити свій авторський матеріал.

Роздача Костянтином Хафізовим журналістських посвідчень політикам та активістам

“Портал Ірпеня” Костянтина Хафізова декілька разів практикував роздачу журналістських посвідчень активістам. Це не нова практика, достатньо згадати газету Дмитра Войцеха “Західне передмістя Києва”.

Через декілька років “Портал Ірпеня” видасть посвідчення вже політикам – Артему Левківському та Надії Коломієць. Фіктивний статус журналістів мав надати певні переваги членам “Народного руху України”. Остання, Надія Коломієць, наразі теж є кандидатом у депутати до Ірпінської ОТГ у списку політичної партії “УДАР” разом з Хафізовим і Зіневичем.

Фейковий реєстр фейків від Костянтина Хафізова

Костянтин Хафізов, як і його шеф Олексій Зіневич, є людиною емоціонально вразливою і не терпить критичних матеріалів. Злякавшись дурної слави Костянтин Хафізов та Олексій Зіневич не придумали нічого кращого як створити фейковий реєстр фейків, де вони в ручному режимі навішують ярлики виданням та сайтам, які пишуть особисто про них не те, що їм хотілося б чути. Згодом, у цьому реєстрі стали називати фейками і матеріали про партнера Олексія Зіневича – Анатолія Федорука. А коли Олексій Зіневич приєднався до Зе-команди, то фейками стали негативні новини про Зе-команду.

Прослідкувати ручний режим цього фейкореєстру дуже просто. Згідно інфрмації самого фекореєстру до редакційної ради входять: Інформаійний портал (Хафізов, “УДАР”), Зоря приірпіння(Наказненко “УДАР”), Погляд(Зіневич, “УДАР”), ГО “Свідоме майбутнє(зараз перейменоване у “Благодім”, Маріель Славська, “УДАР”). Тобто керують сайтом Зіневич і люди, яким він платить гроші.

Костянтин Хафізов і чорний піар перед парламентськими виборами

6 червня 2019 року, напередодні парламентських виборів, спостерігачі громадської мережі “ОПОРА” виявили ознаки «чорного піару» проти одного з кандитатів у народні депутати по 95 виборчому округу. Крім видання “Зоря Приірпіння” (редактор якого теж є кандидатом від партії “УДАР”) на розповсюдженні передвиборчого чорного піару у Ірпені зловили також Костянтина Хафізова та його “Портал Ірпеня”. Статті “Порталу Ірпеня” мали відверто замовний характер.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області Олексій Рєпік наголошував: “Крім випадку «чорного піару» проти кандидата в народні депутати, у вище описаній ситуації спостерігається також і маніпулятивна технологія.”

Спостереження “ОПОРИ” спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень.

Костянтин Хафізов і гроші з бюджету

Партія “УДАР” від якої балотується Хафізов виступає у свої програмі за прозорість та ефективне використання бюджетних коштів.

А от сам Костянтин Хафізов, певно вважає трохи по іншому. Якщо виплата з бюджету здійснюється на його ФОП, то це ефективна витрата, якою б неадекватною для платників податків вона не була.

7 травня 2019 року ФОП Костянтин Хафізов отримав від “ОВК з виборів Президента України №95” 48200 грн за оприлюднення iнформацiї на сайтi “Iнформацiйний портал Iрпеня”.

Ця сума для виборчої комісії була штучно завищена Костянтином Хафізовим як мінімум у 24 рази від звичайної, адже на сайті “Портал Ірпеня” станом на 8 травня 2019 року розміщення банера коштувало 800 грн, а статті 2000 грн.

По всьому видно, що кандитат від “УДАРу” просто шукав можливостей наблизитись до бюджету та до впливових особистостей, а діяв за алгоритмом, який виявився дієвим у його рідній Алупці – через газету та сайт, який він назвав “громадським”. У своїй програмі Костянтин Хафізов зазначив, що хоче зробити дошку ганьби, але як би йому не потратипити на таку дошку у числі перших.

Джерело: МИСТОИНФОРМ