В Гостомелі медицину закричали

image
5 Червня 2019, 20:01
Поділитися:

Сьогодні в Гостомелі відбулася зустріч представників Ірпінської міської ради, керівництва Гостомельської амбулаторії, а також медиків та мешканців селища, на якій планувалося обговорити перспективи розвитку медицини Гостомеля. На жаль, конструктиву на зустрічі було дуже мало. Замість обговорення стратегічного бачення розвитку медицини в Гостомелі, все перейшло на балаган і крики.

Не дивлячись на досить напружену атмосферу, вдалося виокремити кілька питань, які будуть реалізовані вже найближчим часом. Це, передусім, підготовка приміщення Гостомельської амбулаторії до зими – реконструкція та капітальний ремонт приміщення котельні, яке сьогодні не відповідає нормам. На разі вже розробляється проект реконструкції та передбачені на це кошти.
Гострою темою стало питання щодо збільшення медперсоналу амбулаторії, зокрема роботи лікаря стоматолога для соціально незахищених гостомельчан. Але згідно теперішньої медичної реформи, первинна ланка медицини не передбачає надання безкоштовної меддопомоги вузькими фахівцями.
«Реформа передбачає надання безкоштовної медичної допомоги лише сімейними лікарями, а стоматолог – це вже вузький спеціаліст, – зазначив керівник первинної ланки медицини Ірпінського регіону Андрій Левківський. – Згідно чинного законодавства ми не маємо права вводити таку посаду. Крім того, на сьогодні не має підстав для введення у Гостомелі додаткових посад, оскільки лише 70 % мешканців селища підписали декларації з лікарем.»
Варто зазначити, що нещодавно в Гостомелі запрацював денний стаціонар, для якого вже була введена додаткова вакансія медпрацівника. Питання зі стоматологом у Гостомельській амбулаторії, теж пообіцяли вирішити.
Також на прохання мешканців Гостомеля у поліклініці вже незабаром буде відкрито аптеку, яка працюватиме за програмою «Доступні ліки».
Як з’ясувалося, у будівлі Гостомельської амбулаторії наразі близько 40 % приміщень не використовуються, а це означає, що їх можна віддати в оренду і при цьому заробляти, витрачаючи гроші на потреби амбулаторії. Проте поки можливість такого додаткового надходження коштів не розглядалося.
Головною метою цієї зустрічі мало бути обговорення перспектив медицини в Гостомелі, проте лунали здебільшого звинувачення у недостатньому фінансуванні селища з боку Ірпеня. І це при тому, що за півроку гостомельська влада використала лише 1,7 % з власного бюджету розвитку.
Читайте також: У Гостомелі використано лише 1,7 % бюджету розвитку
В цілому назвати цю зустріч вдалою важко, адже повноцінного діалогу не вийшло. Гостомельчани намагалися перекричати одне одного та представників влади, слухати аргументи та факти не хотіли. Тож вдалося обговорити не всі проблеми селища.
Читайте також: Ірпінь виділив понад 7 млн грн на “гостомельські” питання
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новости Ірпеня