В Чорнобильській зоні стрімко піднявся рівень води в річці Уж

image
13 Січня 2023, 14:09
Поділитися:

13 січня 2023 г. 14:04

На цьому тижні в Чорнобильській зоні зафіксовано стрімке підняття рівня води у річці Уж. Це спричинено нагромадженням криги – зажорами, які формуються, як правило, в осінній період або протягом нестійких зим.

Про це KВстало відомо з повідомлення пресслужби Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“На цьому тижні зафіксовано стрімке підняття рівня води у річці Уж. Незвичайний зимовий паводок спричинило нагромадження криги – зажори. Зажори формуються, як правило, в осінній період або протягом нестійких зим. Це – скупчення шуги, внутрішньоводного льоду, битої криги та згустків снігу, що випадає на водну поверхню”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що вся ця водна маса рухається у товщі води вниз за течією. На звужених ділянках русла, поворотах, перекатах швидкість її уповільнюється, вона ущільнюється й, інколи, забиває майже весь водний переріз – так і утворюється зажор, своєрідна крижана гребля. При цьому рівень води стрімко піднімається, може затоплюватись заплава річки.

“Потужна водно-крижана маса здатна руйнувати береги та гідротехнічні споруди, що робить ці явища небезпечними. Частота та інтенсивність появи шуги і, відповідно, утворення зажорів, є специфічною для кожної річки. Крім того, вона змінюється з року в рік”, – додають в заповіднику.

Виявлено, що для Прип’яті в межах Заповідника сприятливими для зажороутворення є гідрологічні передумови (витрати води в межах 300-500 м3/с) та особливості зниження температури повітря. Утворенню шуги сприяє чергування в руслі відкритих ділянок та льодоставу. Подібні умови, наприклад, спостерігались у січні-лютому 1991 р. та лютому 1994 р. Тоді зажорний підйом рівнів води у річці перевищив 2,5 м.

Нагадаємо, повномасштабна військова агресія рф та білорусі завдала значної шкоди зоні відчуження та природі Чорнобильського заповідника. За даними Європейської інформаційної система про лісові пожежі (European Forest Fire Information System) з 24 лютого в зоні відчуження пройдено пожежами 22171 гектарів.

Читайте: У Чорнобильській зоні відчуження вигоріло понад 22 тисячі гектарів, – екологи

Фото: пресслужба Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона