В Броварах відсвяткували Масницю. Млинці, каша, хлопці на стовпі та святковий ярмарок (ВІДЕО)

image
12 Березня 2019, 17:58
Поділитися:

У неділю 10-го березня броварчани святкували останній день Масляної (Масниці). 

Із самого ранку по вул. Незалежності діяв святковий продуктовий ярмарок, де кожен охочий міг придбати різноманітні смаколики. овочі, фрукти, ковбаси, мед, цукерки, м’ясо, риба і навіть медовуха – все це можна було знайти на прилавках ярмарку.

  

Близько 11:00 на майданчику біля МКЦ «Прометей» розпочалися святкові заходи. На сцені, яку змонтували ще в суботу, броварчан та гостей нашого міста розважали аматорські ходожні колективи, а біля сцени працівники Броварського відділу культури пригощали млинцями, гарячим чаєм та цукерками. Головною частиною частування стало пригощання святковою гречаною кашою. Охочих втамувати голод виявилось не так вже і мало. Щоб отримати тарілку з кашою чи чай з млинцем вишикувалась немаленька черга.

  

Не дивлячись на весняний дощ, броварчани і не думали розходитись. Після виступу спортсменів всі очікували на головний конкурс, в якому молодики повинні були залізти на стовпа, зірвати чобот, в якому “ховався” сюрприз у вигляді записки з назвою призу. Цьогоріч призів було чимало. Найсправнішим пощастило виграти мультиварку, термокружку, фен, ну а найпроворнішому вдалося принести додому телевізор.

  

Пообіді свято закінчилось, закінчився і ярмарок. 

Загалом в останній день Масляної прощаються із зимою і спалюють опудало із залишками святкової їжі, а попіл розвіюють полем. Цей ритуал супроводжується масовими гуляннями і театралізованими сценками. Нажаль в порівнянні з минулим роком цей пункт святкування Масляної організатори до уваги не взяли і ритуалу спалювання опудала не було.

Після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного прощення за заподіяні неприємності і можливі образи, щоб вступити у Великий піст із миром у душі. Також цього дня поминають покійних родичів.
Масляний тиждень, по суті, є підготовчим етапом до Великого посту і присвячений примиренню з ближніми, налагодженню добрих стосунків і прощенню образ.

Фото: Броварського відділу культури

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed