В Броварах пройшла виставка робіт анімалістичного жанру

image
8 Травня 2019, 11:12
Поділитися:

Протягом тижня з 24 квітня по 6 травня у Палаці творчості дітей та юнацтва працювала виставка анімалістичного мистецтва, яку підготували вихованці гуртка образотворчого мистецтва «Палітра» під керівництвом педагога Юлії Гамаюнової. Своєю різноманітністю та багатою палітрою кольорів вона викликала жвавий інтерес як юних, так і дорослих відвідувачів.

Анімалістичний жанр – різновид образотворчого мистецтва, зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці. Твори в жанрі анімалістики створювали вже первісні люди. Зазвичай вони зображували тих тварин, на яких самі полювали, –  мамонтів, бізонів, оленів. У мистецтві скіфів, які мешкали на території сучасної України, дослідники виділяють навіть «звіриний стиль» – прикраси для зброї та одягу у вигляді оленів, пантер, фантастичних тварин. У Давньому Єгипті деяких тварин шанували, як богів. Численні великі статуї і маленькі статуетки зображують крокодилів і бегемотів, биків і баранів, шакалів і кішок, далеких родичів лелек і чапель.

Вихованці гуртка «Палітра» за власною уявою виготовили улюблених тварин. Діти вперше зіткнулися з таким матеріалом як глина. Кожен намагався засобами ліплення передати загальну форму і характер обраної ним тварини. Після висихання фігурок діти з відповідальністю і фантазією поставились також до їх розфарбування. Сміливо і натхненно вони підбирали кольорову гаму та різнокольоровими фарбами удосконалювали свої «шедеври».

Особливо відвідувачам виставки сподобалась колекція котів: то смугастих, то синіх, то фіолетових із зеленими хвостами. Тут, навіть, був кіт у балетній пачці! Також юні художники наділили фантастичними кольорами доісторичних динозаврів та ящурів. А найгарніші птахи вишикувалися на виставці у першому ряду, – як і в житті, вони сяяли яскравим неперевершеним забарвленням.

Безперечно, кожна з робіт, представлених на виставці, заслуговувала на увагу і похвалу відвідувачів, адже дітям вдалося передати не тільки характер тварин, а й наділити їх фантастичними рисами, притаманними їхньому уявленню про навколишній світ. Сподіваємося, що для декого з дітей це стане не останнім досвідом роботи у цьому жанрі мистецтва. Можливо, хтось із них у майбутньому обере фах скульптора і виросте у першокласного митця. Та першим прикладом, безперечно, йому буде ця маленька виставка із далекого дитинства.

БДЮТ

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed