Усім, хто знайде місце, обіцяють висадити дерева | Трибуна

image
30 Січня 2020, 20:36
Поділитися:

Найбільші зусилля щодо озеленення міста в останні роки  спрямовані на висадження рослин у парках, скверах або на центральних вулицях міста. Щодо дворів багатоповерхівок, то там тривав зворотній процес: багато дерев «дожили свого віку» та підпали під знесення, нових дерев майже не висаджували, за винятком дворів, які потрапили під реконструкцію. Але чиновники запевняють, що врахували численні скарги, тому вирішили зробити містянам пропозицію.

Із грудня 2018 року в місті діє програма розвитку та збереження зелених зон, якою в 2020 році передбачено на захід «відновлення благоустрою із озелененням міста» витратити 150,0 тис.грн.  На жаль, саме ця програма протягом 2019 року (першого року її існування) постійно зазнавала зменшення і так невеликого фінансування.

Програма озеленення Броварів – на 5 років за 10 млн: дезінсекція, інвентаризація та нові паркові зони 

Тому озеленення у дворах будинків відбулося лише там, де була проведена комплексна реконструкція. Так, частину дерев довелося знести, але на місці погребів, які також потрапили під знесення, вдалося висадити дерева. Найбільш «показовими» в плані озеленення стали двори будинків на бульв. Незалежності, 6-6-А, де було проведено комплексне озеленення, а у сусідньому будинку на бульв. Незалежності, 4-А висаджено молоді дерева. Ще одним «оазисом» найбільшого озеленення став  мікрорайон біля будинків на вул. Гагаріна, 1, 3 – вул. Київська, 294-296. Там зусиллями співробітників ЖЕКу та мешканців прилеглих будинків висаджено десятки дерев та кущів.

Молоді дерева на місці погребів на бульв. Незалежності, 4-А

дерева

Молоді дерева у дворі будинку на вул. Київська, 294

«Ми висадили саджанці горобини, жасмину та глоду після реконструкції дворів, –  розповідаєдиректор КП «ЖЕК-5» Ігор Громовий.Саджанці дісталися випадково: один із кандидатів у депутати запропонував їх УБЖКГІТ, а чиновники передали нам. Ми одразу розмістили оголошення та запросили мешканців на висадку дерев. І вони охоче долучилися. Всього висаджено близько 50 дерев та кущів. Восени перевірив їх особисто: усі рослини прижилися, будемо доглядати за ними і надалі».

Що заважає висаджувати дерева у дворах?

Питання висаджування дерев у дворах будинків неодноразово обговорювалося чиновниками та депутатами, і найбільшими проблемами, які перешкоджають цьому процесу, названо дві. По-перше, дерево має бути висаджено за нормативами: на певній відстані від будинку, не має створювати перепони безпеці руху, не заважати роботі комунальної техніки, а, головне, інженерним мережам. Якщо врахувати всі ці умови, то місць для планової висадки дерев не так уже і багато.

дерева

Дуб, вирощений мешканцями біля будинку на бульв. Незалежності

По-друге, дерево недостатньо просто висадити: хтось має за ним доглядати, поливати не лише в першій рік життя, але й надали. Ця проблема також має складові: з одного боку – витрати на озеленення не входили в тариф, тому витрачати кошти з квартплати на утримання рослин ЖЕКи не мали права. Але якщо мешканці на власний розсуд бажали долучатися до озеленення у своєму дворі, то в них технічно не було такої можливості: у дворах не забезпечений доступ до води на полив рослин. Це питання багато разів порушувалося, але в колишніх комунальних будинках так і не вирішено. Проте є надія, що після проведення конкурсу та визначення управителя, це питання вирішуватиметься простіше вже новим управителем із новими складовими тарифів.

Усім, хто знайде місце, обіцяють висадити дерева

Тобто, бажання мешканців мати в своєму дворі дерева є, можливості – не завжди. Але чиновники зважили на це і підготували містянам пропозицію: будь-хто може звернутися у міськвиконком із пропозицією висадити дерева на конкретному місці. Для цього варто звернутися в ЖЕК або написати листа на ім’я міського голови та прикласти графічні матеріали того місця, де ви бажаєте бачити дерева. Протягом зими чиновники дослідять місцевість на наявність підземних мереж, і, якщо розташування мереж дозволяє, то весною там висадять дерева. Звісно, що зелене господарство обіцяє доглядати за деревами та поливати їх, але допомога мешканців вітається: принаймні, можна пояснювати дітям та власникам тварин, що дерева варто берегти.

Якщо місце, яке ви обрали, знаходиться на території ЖЕКу, то, зазвичай, працівники ЖЕКу добре орієнтуються, де і які мережі існують в їхніх дворах. Також комунальники на місці визначать, які саме рослини потрібні в тих або інших дворах – з урахуванням того, щоб вони в майбутньому не затуляли квартири. У деяких випадках в якості озеленення доречні саме дерева, в інших – є можливість тільки для кущів, але обговорити всі нюанси озеленення у власному дворі можна із комунальниками до початку процесу. Про те, які рослини є у наявності в міському господарстві, та чому кліматичні зміни ведуть до вибору інших сортів дерев, «Трибуна»  писала.

Про дерева в Броварах: де, які, скільки та переїзд зеленого господарства

Усім, хто зацікавився пропозицією, варто пам’ятати, що рішенням виконкому від 21.01.2020р. уже затверджено перелік дворів, у яких облаштують зони відпочинку з комплексним озелененням. Види, кількість та розташування рослин в цих дворах визначатимуться проєктом. Наводимо перелік дворів, що мають проєкти на облаштування зон відпочинку, і сподіваємося, що їм пощастить у найближчі два роки.

вул. Грушевського, 17- вул. Грушевського, 19

вул. Героїв УПА, 15

вул. С. Москаленка, 2,4, 6

бульв. Незалежності, 10-Б

бульв. Незалежності, 12

вул. С. Петлюри, 17-А

вул. С. Петлюри, 25

вул. Шевченка, 4-Б – сквер.

У кожного з нас є шанс цього року долучитися до озеленення власного двору та усього міста. Тож беріть участь, надсилайте листи, вимагайте дерев, доглядайте за молодими саджанцями. Це справа кожного з нас.

Читайте також:

116 гектарів нових зелених зон та посаджене дерво за кожне немовля,  – нова програма озеленення 
Масове знищення дерев та проблема озеленення міста: активісти та депутати запитали в чиновників за їхню роботу 

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари