Уряд виділяє 16 млрд гривень мікрогрантів для стимулювання підприємництва

image
22 Червня 2022, 11:05
Поділитися:

22 червня 2022 г. 10:45

Кабінет міністрів затвердив програми безповоротних грантів у межах нового проекту “єРобота”. Уряд Дениса Шмигаля (на фото) підтримав запуск трьох програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності та створення нових робочих місць в рамках економіки воєнного часу.

Про цеKВ стало відомо з повідомлень на Урядовому порталі за підсумками засідання Кабінету міністрів під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 21 червня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як сказано в релізі Кабміну, перша програма запроваджує мікрогранти у розмірі до 250 тис. грн для кожного українця, який хоче започаткувати першу власну справу, або розвинути вже існуюче підприємство:

Мікрогрант надається на створення та розвиток власного бізнесу – до 250 тис. гривень за умови створення двох робочих місць та до 150 тис. гривень – одного робочого місця;

АТ “Ощадбанк” виступає уповноваженим банком програми;

Українці зможуть подавати заяви на отримання грантів через Портал Дія або у будь-якому відділенні АТ “Ощадбанк”;

Отримувачі мікрогрантів зможуть оформити додатковий інвестиційний кредит за Програмою “5-7-9%” у сумі до 2,5 млн грн відповідно до стандартних умов цієї програми.

Слідкуйте за “КиївВладою” в ТелеграмПодписаться

Друга програма грантів спрямована на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства:

Держава співфінансує закладку саду спільно з підприємцем (всього плануємо підтримати створення 10 тис. га. садів);

Держава надає грант у розмірі 70 % від вартості проекту (без ПДВ), 30 % – за рахунок коштів отримувача.

Третя програма – гранти на створення або розвиток тепличного господарства:

Кожен інвестор може збудувати легкий тепличний модуль розміром близько 2 га для ведення овочівництва;

Один заявник може збудувати один тепличний модуль;

Для перших 1000 заявників держава надає грант у розмірі 70 % від вартості проекту (без ПДВ), але не більше 7 млн гривень, 30 % – за рахунок коштів отримувача;

Всі наступні заявники отримують грант на 50 % вартості проекту (без ПДВ), але не більше 5 млн гривень, 50 % – за рахунок коштів отримувача;

Як очікується, ця програма забезпечить створення одним отримувачем до 40 нових робочих місць.Якзазначивпрем’єр-міністр, в Уряді орієнтовно очікують 3 тисячі грантів на рік, а загальний бюджет програми складе 7 млрд гривень. Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив. “Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років”, – зауважив Денис Шмигаль.

“В умовах війни перехід до економічної моделі, коли великий внесок у ВВП роблять мікро, малі та середні підприємства, є дуже важливим. Тому новою національною ідеєю для українців має стати підприємництво. Функціонування економіки за таким принципом стимулюватиме створення міцного середнього класу та дасть поштовх до появи нових робочих місць у воєнний час”, – прокоментувала перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Читайте: Кабмін створив штаб із підготовки до майбутнього опалювального сезону під час воєнного стану

Фото: Урядовий портал

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона