Уряд напрацював кілька підходів зменшення тарифу на газ для населення

image
12 Січня 2021, 14:07
Поділитися:

Київська ОДА уважно слідкує за ситуацією, яка склалася навколо тарифів на природний газ, і розробляє пропозиції щодо встановлення справедливого ціноутворення.

Голова КОДА Василь Володін розповів, які кроки робитиме держава, щоб зменшити вартість доставки газу для населення.

«Тема ціни на газ найактуальніша сьогодні. Люди турбуються, чи зможуть вони вчасно розраховуватись за комунальні тарифи після їх зростання. Одразу зазначу, що Уряд напрацював кілька підходів, щоб зменшити тарифи на газ для населення. Окрім цього, зараз діє максимально спрощена система доступу населення до субсидій. Про все це поясню, тому що люди мають знати, як зберегти свої кошти», – зазначив Василь Володін.

Перший підхід пропонує Міністерство енергетики. Він стосується формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України». Крім того, є ініціатива тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.

Другий підхід напрацювала державна компанія «Нафтогаз». Він полягає у посиленні конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ. Крім того, пропонується, щоб газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок.

«Держава турбується і про найбільш незахищені верстви населення. Вони можуть користуватись субсидіями на оплату комунальних послуг. При цьому умови їх призначення значно вдосконалились», – додав Василь Володін.

Він уточнив, що в грудні можливість отримувати субсидії надали:

  • домогосподарствам, де є особи, які офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • особам, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. До того житлова субсидія їм могла призначатися лише за рішенням комісії.

Разом із цим Уряд зробив ще кілька важливих кроків, які полегшують процес отримання субсидій. Відтак Кабмін у зв’язку з запровадженням карантину:

  • врегулював питання призначення житлових субсидій особам, які отримують допомогу по частковому безробіттю;
  • запровадив норму щодо автоматичного перепризначення субсидії на наступні періоди без звернення громадян;
  • ініціював спрощену процедуру оформлення субсидії для громадян, які втратили роботу і зареєструвалися в центрах зайнятості.

Детальніше про програму субсидій як механізм соціального захисту можна дізнатись на сайті Мінсоцполітики України.

Крім того, споживачі можуть зекономити за доставку газу одним платежем за квартал, півроку, або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів. Це актуально для споживачів із газовою плитою або плитою та колонкою: якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік.

На додачу – в особистому кабінеті 104.ua є можливість сплачувати одним платежем за доставку газу та за сам газ. Це також дозволяє економити на комісії.

Повідомляє пресслужба Київської ОДА



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація