Унікальні експонати та віртуальна реальність: що показують на виставці Ukraine WOW

image
15 Листопада 2019, 18:29
Поділитися:

На території Центрального залізничного вокзалу в новому виставковому просторі відкрився проєкт Ukraine WOW. Виставка покликана розповісти про все найкраще, що є в Україні, та надихнути українців більше подорожувати. Ukraine WOW показує країну, вдивляючись у її географію і культуру, природні багатства та промисловість, в історії великих українців минулого і тих, хто творить наше сьогодні. Роздумує про мрії та сподівання і задає питання про майбутнє, яке залежить від кожного з нас. 

У будівлі площею 3900 кв. м раніше розміщувалося багажне відділення. Воно не експлуатувалося з 2000-х років. Місце зберегло свою автентичну назву «Будівля багажного відділення з рампою, корпус В». Тепер це новий майданчик для виставок, конференцій, показів мод. Який власне і відкрила виставка Ukraine WOW.

– Ми довго думали, що робити з багажним відділенням, яке не функціонувало багато років. Зважаючи на те, що в усьому світі вокзали є центром культурного, комерційного життя великих міст, вирішили зробити такий простір. Будівля, яка багато років була тягарем для Укрзалізниці, від сьогодні оживає. У планах також – суттєва трансформація вокзалу, – поділився Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов. – Від початку у нас була ідея і бажання зробити першу виставку про залізницю. Але в процесі ми зрозуміли, що Укрзалізниця глибоко інтегрована і близька до України. Що неможливо зробити щось масштабне і широке, не об’єднавши їх. 

Умовно експозиція поділена на сім смислових блоків. «Купе», «Перше знайомство», «Бесіда по душах», «Сон», «Зупинка», «Здача купе» та «Прибуття». Побудована так, ніби ви їдете Україною в поїзді, і країна розкривається у часі та просторі.

Назва виникла випадково. З моїм чоловіком подорожували, я була в футболці Ukraine Now, і він сказав а класно було б, якби був напис Ukraine Wow. Я одразу зрозуміла, що це ідея для виставки показати наші вау, – розповіла Ярослава Гресь, керівниця проєкту. 


ЩО ПОДИВИТИСЯ

Артефакти

Вперше в єдиному просторі поєдналися унікальні експонати з музеїв та приватних колекцій: перша надрукована в Україні книга – «Апостол» Івана Федорова, останній автопортрет Казимира Малевича, скульптури Олександра Архипенко, 10 із 14 унікальних літер абетки Георгія Нарбута, срібні гривні Київської Русі тощо. Вони розкривають сторінки з історії, якими ми можемо пишатися.

Інсталяції та віртуальна реальність.

Антрацит та сіль як інь та янь, 100 кілограмів бурштину, відтворені розписи в хаті самобутньої художниці Поліни Райко та тунель кохання в Клевані – лише невелика частина того, що можна побачити на виставці. Особливо цікавий розділ сховища, де за кожними дверима ховається якась незвична родзинка України.

За допомогою окулярів віртуальної реальності, відвідувачам пропонують подивитися краєвиди Києва з вершини скульптури Батьківщини-матері, 5-метрова голова якої розміщена в експозиції, побувати в унікальній найбільшій доменній печі в Європі, прогулятися Невицьким замком, побувати на озері Синевир та в урочищі «Каскади».
 

Залізниця

Інфографіка, яка зустрічає відвідувачів, розказує про Україну якби вона була потягом. Популярністю користується рожевий вагон «снів», де з кожної подушки доносяться співи чи цікаві розповіді. Можливість у віртуальній реальності проїхатися з машиністом потягу. І нарешті наприкінці – отримати свій щасливий квиток. 


Команда і партнери проєкту. Над створенням Ukraine WOW працювала агенція Gres Todorchuk. Куратори проєкту – Євгеній Стасіневич та Ксенія Малих. Дизайн Ukraine WOW розробила агенція Banda, автори бренду України – Ukraine NOW. Мультимедійні інсталяції готує команда Photinus. Серед численних партнерів Ukraine WOW: Ukrainer, Depositphotos, Expolight, Fiori, Ощадбанк, Interpipe, Dragon Capital, Глуско, Socar, GE Global Growth Organization, Pictoric, «Книга-мандрівка. Україна» та інші.

Ukraine WOW

Коли: до 29 грудня, 11:00 – 20:00 (понеділок вихідний).
Де: Центральний залізничний вокзал, вхід із 14-ї колії.
Вхід на виставку: 50 грн. Для дітей до 12 років, пенсіонерів, учасників бойових дій – безкоштовно за наявності посвідчення. 

Ми є в Telegram (стеж за збоями в міському транспорті з нами).

Джерело: Вечірній Київ