Унікальна операція задля життя без болю: у Броварах пораненому АТОвцю вживили помпу. ВІДЕО

image
29 Липня 2019, 19:03
Поділитися:

Українські медики в приватно-державному партнерстві зробили першу унікальну в Україні операцію –  пораненому десантнику Вадиму Ушакову в канал спинного мозку вживили помпу, яка дозволить вводити крапельно обезболююче протягом 10 років. Це позбавить пацієнта страшного болю і спазмів. Переймати досвід українці їздили за кордон, де технологія впроваджена ще в 80-х, і коштує десятки тисяч доларів. Вадиму броварські нейрохірурги зробили операцію безкоштовно.

Про те, що на унікальну операцію пораненому українському бійцю Вадиму Ушакову збирали кошти всім світом, і американці українського походження також, та як провели, власне, саму операцію, розповідає «Голос Америки» (англ. Voice of America – VOA).

Вадим до поранення

28-річний кулеметник Вадим Ушаков отримав кульове поранення в голову в 2016 році в Авдіївській промзоні. Лікарі витягли хлопця з Того світу, але він не ходив, не говорив, руки були скорчені в судомах. Директор Броварської ББКЛ Віталій Багнюк розповів VOA, що Вадима, який у лікарні перебуває понад рік, практично вивели з вегетативного стану, і він зараз може не лише себе обслуговувати, а й ходити за допомогою спеціальних ходунків.

Вадим навіть бере участь у перегонах для поранених на спеціально сконструйованих велосипедах.

Вадим бере участь у перегонах на велосипедах

Проте подальша реабілітація, яку він проходить у броварській приватній клініці «Нодус», зайшла у глухий кут, пише  VOA – перешкоджають спазмовані м’язи та нестерпний біль, а знеболювальне – таблетки й уколи – перестали діяти. Ситуацію виправила унікальна для України операція.

За словами керівника клініки «Нодус», нейрохірурга Олександра Кулика, протягом семи-десяти років моторчик постійно постачатиме у спинний мозок ліки. Для цього Вадиму вживили автоматичну помпу, яка за принципом дії схожа на кардіостимулятор. Вона невпинно впирскуватиме просто у спинномозковий канал мікродози ліків, які зніматимуть біль і спастику.

Помпа

Олександр Кулик

У світі таку технологію застосовують давно й успішно, а в Україні – це поки що дивина. Зокрема – через дорожнечу. На помпу Вадиму – а вона коштує понад 20 тис. доларів – стягалися усім світом. Для того, щоб зробити таку рперацію, броварські лікарі пройшли стажування у Європі. Саме обладнання, на якому робили операцію, зі Сполучених Штатів.

Вадим під час операції

Під час операції Вадимова дружина під операційною постійно повторювала, що все буде гаразд, що помпа має розслабити Вадимові м’язи і дозволить інтенсивніше займатися реабілітацією і поставити його на ноги. Олена з Вадимом побралися вже після його поранення, у військовому шпиталі. І всі ці роки дівчина поряд із чоловіком.

Вадим і Олена Ушакови

У матеріалі VOA зазначається, що мама та дружина бійця під час всієї операції чатували під дверима операційної в Броварській лікарні. Жінки вірять, що Вадим після операції швидко одужає і стане таким, як і був раніше, адже він людина витривала.

Відтепер цією технологією зможуть скористатися всі пацієнти з болями, фантомними болями та розладами опорно-рухової системи.

Про прорив у вітчизняній нейрохірургії. Відео – «Голос Америки».

Фото – із сайту VOA

Джерело: Трибуна Бровари