Укриття ліцеїв громади: що відомо по кожному з них

image
9 Серпня 2023, 19:31
Поділитися:

За три тижні діти йдуть до школи. Чи готові ліцеї розпочати навчальний процес і на якому етапі ремонтні роботи? Подробиці розповіла заступниця начальниці управління освіти та науки Тамара Стельмах.

Головним питанням у підготовці ліцеїв Броварської громади до нового навчального року став ремонт укриттів. Пані Тамара розповіла, що в минулому році готувались до навчального процесу в рамках економічної ситуації, яка склалась у регіоні: на великі кошти годі було розраховувати, тож освоювали під укриття ті приміщення, які не потребували дороговартісних ремонтних робіт. У цьому році така можливість з’явилась і її використали для розширення приміщень під тимчасові укриття. До прикладу, минулого року на ремонти укриттів усіх навчальних закладів громади (садочки і ліцеї) виділили 15 млн грн, у цьому ж році – тільки на ліцеї 33 млн грн.

Як просуваються роботи?

Як відомо, 2 із 13-ти ліцеїв своїх укриттів не мають, позаяк у будівлях відсутні підвальні приміщення, це – ліцеї №1 та №4.

На даний час розпочались роботи із будівництва укриття для ліцею №1, терміни, визначені в договорі, – 6 місяців від початку робіт. Щодо будівництва укриття для ліцею №4, то зараз ведуться перемовини. Із підрядником ще не визначились, але термін, який планують відвести для робіт – 5 місяців. Учні 4-го ліцею, як і минулого року, користуватимуться тимчасовим укриттям сусіднього будинку. Площу, відведену для ліцеїстів, цього року збільшили, а тому є вірогідність, що всі учні зможуть навчатись очно на постійній основі.

У ліцеї №2 продовжують ремонт укриття. Як повідомила Тамара Стельмах, сховище цього ліцею паспортизоване і зареєстроване у БТІ. Минулого року там відремонтували стіни, вбиральні, встановили вентиляційне обладнання. Наразі закінчують капітальний ремонт підлоги: замість старої стяжки і плитки буде нова. Також у підвальних приміщеннях під другим крилом ліцею проводять підготовчі ремонтні роботи, щоб їх теж можна було б використовувати як найпростіше укриття. Там теж заливають стяжку, відремонтували освітлення, встановлюють вентиляцію і облаштовують додаткові виходи.

У ліцеї №3 територію тимчасового укриття також розширюють. Хоча минулого року в сховищі цього навчального закладу під час тривоги розміщували дітей і першого ліцею, і сусіднього приватного навчального закладу «Мозаїка», і своїх ліцеїстів. Але задля більш комфортного розміщення і перебування дітей в укритті, облаштовують нові приміщення і додаткові виходи.

Схожа ситуація і в ліцеї №5 – ремонтують наявні приміщення і облаштовують додаткові, аби на очне навчання вивести більшу кількість дітей. Також тут монтують нову потужну вентиляційну систему і нові вбиральні.

Одне із найбільш нагальних питань в укриттях – відремонтувати підлогу. На фото – Требухівський ліцей

Ліцей №6 також у процесі ремонту нових приміщень під тимчасове укриття. Тут до початку навчального року планують додатково облаштувати близько 100 кв. метрів підвального приміщення. Позаяк у цьому ліцеї навчається чимало дітей із особливими освітніми потребами, для них облаштовують окрему зручну кімнату. Також зробили вхід із пандусом, щоб учні, які пересуваються на візочках, могли безперешкодно потрапити до укриття.

Ліцей №7 один із найбільших у місті, але укриття там було одне із найменших, – лише на 50 осіб. У минулому році в будівлі навчального закладу проводився капітальний ремонт від даху і до підвалу. А уже в цьому році підвальні приміщення прибираються, ремонтуються і облаштовуються відповідно вимог ДСНС-ників. Зараз планується, що сховище зможе розмістити до 250-ти дітей. Стельмах зауважила, що в минулому році ліцеїсти користувались сховищами МКЦ «Прометей» і будинку побуту, що розташований неподалік.

У ліцеї №8 також капітально ремонтують наявне сховище і освоюють додаткові приміщення, готуються до встановлення нової вентиляційної системи.

Ліцей №9 проводить ремонтні роботи наявних приміщень, які використовуються як тимчасове укриття. Їх площі достатньо, аби розмістити учнів навчального закладу, тож облаштовують і покращують умови майбутнього перебування дітей: підключають приміщення до каналізації і облаштовують нові туалети, встановлюють потужні витяжки тощо.

У ліцеї №10 підвальні приміщення одного крила навчального закладу були в «неексплуатаційному» стані, тож почали з того, що витягли з підвалу гори землі і глини – розчистили приміщення. Зараз там проводять ремонтні роботи: бетонують підлогу, проводять освітлення, планують також встановити новітню вентиляційну систему.

Ліцей №11 цього року капітальний ремонт укриття не проводив, позаяк приміщення в задовільному стані ще з минулого року.

Требухівський ліцей може похвалитись цілими двома укриттями: найпростіше і протирадіаційне сховище. В обох покращують стан, облаштовують стаціонарні туалети, підключають нове вентиляційне обладнання.

Укриття ТребухівВхід у тимчасове укриття Требухівського ліцею

Княжицький ліцей також покращує стан наявного тимчасового укриття: облаштовує сантехнічні приміщення, бетонує підлогу, прокладає вентиляційні канали. Стельмах зауважила, що сховища обох сільських ліцеїв ще із минулого року вміщали всіх учнів, тож змішана форма навчання там не застосовувалась.

Що зроблено окрім укриттів?

Звичайно, під час воєнного стану в першу чергу кошти направляють на найнеобхідніші ремонтні роботи, якими є укриття. Але, якщо поточні ремонти необхідні, на них також виділяють кошти. До прикладу, у ліцеї №1 капітально відремонтували комп’ютерний клас, замінили застарілі моделі комп’ютерів, які вже не витягували новітні програми, на нові.

Приміщення ліцею №4 також ремонтуються. У ліцеї №5 утеплили фасад , після цього виникла потреба в оновленні зовнішнього водовідведення – цю проблему зараз вирішують. Ліцей №9 планує трішки підремонтувати спортзал. Загалом пані Тамара пояснила, що якщо нагальні потреби в ліцеях виникають, їх намагаються оперативно вирішувати.

Усі підрядники обіцяють закінчити ремонтні роботи до початку навчального року, а в управлінні освіти та науки прогнозують, що всі ліцеїсти зможуть долучитись до денної форми навчання. А як воно буде насправді – покаже час.

Фото – Тамара Попова. Укриття ліцею села Требухів

Читайте також:

Що входить у комплект обладнання електронних замків у тимчасові укриття Броварів, які обійдуться місту в 4 млн грн

Офіційні тимчасові укриття в Броварах: їх поменшає?

Дитсадок «Зірочка» в Броварах буде без тимчасового укриття. Поки що

Ремонти укриттів у броварських ліцеях: понад 5 млн грн виділено на облаштування вентиляції

Ремонт укриттів для ОСББ: як податися на фінансування та що для цього потрібно

Читати далі: Укриття ліцеїв громади: що відомо по кожному з них , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари