Українцям хочуть дозволити змінювати по батькові | Трибуна

image
2 Лютого 2020, 14:42
Поділитися:

Зараз українці можуть безперешкодно змінювати тільки ім’я та прізвище, а от самовільно змінювати по батькові – українське законодавство забороняє. 

Законопроєкт  №2450 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про право фізичної особи на зміну по батькові» підготували депутати від провладної партії «Слуги народу» та подали в парламент ще в листопаді 2019 р, а в середині січня 2020 р. комітет та Головне науково-експертне управління рекомендували Верховній Раді України прийняти його за основу.

Депутати пропонують дозволити всім із 16 років довільно змінювати по батькові, а з 14 – за згодою тата або мами. Законопроєкт передбачає, що у разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Як вказано у пояснювальній записці до проєкту, необхідність внесення вказаних змін до законодавства України зумовлена потребою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі від 16 травня 2013 року «Гарнага проти України», «а також необхідністю приведення українського законодавства у відповідність до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних  свобод».

Нагадаємо, адвокатка за професією, Наталія Гарнага вирішила замість Володимирівни стати Юріївною – на честь вітчима. І щоб домогтися цього, дійшла до Європейського суду з прав людини, тому що в наших їй всюди  відмовляли.

Наразі право на зміну по батькові громадян України (в тому числі неповнолітніх і малолітніх дітей) передбачено ст. 295 Цивільного кодексу і ст. 149 Сімейного кодексу, а також іншими підзаконними актами. Але поміняти по батькові неповнолітньої дитини можна лише за наявності таких підстав:

батько дитини змінив своє ім’я
визнання усиновлення недійсним
запис про батька дитини була анульована
відбулося добровільне визнання батьківства
батьківство встановлено в судовому порядку
винесено рішення суду про усиновлення або його скасування

Як змінити по батькові малолітньої дитини можна прочитати ТУТ.

Комітет Верховної Ради України рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові.

Головне науково-експертне управління від 15 січня 2020 р. надало для урахування кілька зауважень та пропозицій і у своєму висновку вказало, що «за результатами розгляду в першому читанні законопроєкт може бути прийнятий за основу».

Після появи законопроєкту, який дозволить змінювати по батькові, українці почали в соцмережах жартувати: мовляв, тепер даватимуть дітям матронім, тобто родові імена по матері, які ще називають матчествами, як от Ольгович чи, наприклад, Наталієвич.

Читайте також: 

1.Банки країни обслуговуватимуть українців на підставі закордонного паспорта – НБУ

2. Що потрібно знати для реєстрації новонародженої дитини?

3. Як зареєструвати новонародженого у пологовому будинку

4. У Броварах консультуватимуть із сімейного права

Головне фото – із інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари