Українцям дозволили змінювати по батькові | Трибуна

image
4 Листопада 2020, 02:48
Поділитися:

Верховна Рада схвалила законопроєкт, згідно з яким українці зможуть добровільно змінювати власне по батькові. За документ проголосували 259 депутатів, ідеться на сайті парламенту.

Проєкт закону № 2450 передбачає, що громадянин уже з 16 років може на власний розсуд змінити як свої прізвище та ім’я, так і по батькові. А з 14 років – за згодою батьків.

«Проєкт Закону розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України» та усунення прогалин, які існують між нормами цивільного та сімейного кодексів України, щодо можливості зміни фізичною особою по батькові», – вказано в пояснювальній записці.

На думку ініціаторів, неможливість змінити по батькові порушує Конституцію України.

Новий закон доповнить ст. 295 Цивільного кодексу України та ст. 149 Сімейного кодексу України положеннями, які мають дозволити фізичній особі змінювати не лише своє прізвище та/або ім’я (що вже передбачено чинним законодавством), а й по батькові.

Закон має набрати сили з 1 січня 2021 року.

Фото – Антон Раков, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також

У Броварах шукають родини для дітейВерховна Рада відкрила ринок земліВерховна Рада підтримала закон про надання добровольцям статусу УБД

Джерело: Трибуна – Бровари