Український модернізм та обличчя Забужко: у центрі Києва з’явиться Мистецька алея

image
14 Вересня 2020, 19:38
Поділитися:

Цьогоріч на вулиці Бориса Грінченка, а саме на площі стіни, в рамках проєкту “Мистецька алея” буде створено 10 арт-об’єктів.  Мета проєкту – відродження культурної пам’яті вулиці й розвиток сучасного українського мистецтва у публічному просторі. Ініціатори – ГО Простір 500 у співпраці з Українським інститутом та Українським інститутом книги  Проект реалізовано за підтримки Український культурний фонд. 

–  В сучасних українських  містах не вистачає  публічних просторів. І цей проект  має на меті створення такого простору для людей, для відпочинку і зміни фокусу, відновлення.  В рамках проєкту запланована трансформація скверу, побудова багатофункціонального майданчіку для лекцій та музичних подій та розміщення 10 мистецьких творів на підпірній стінці, на що інііаторів надихнув стріт арт у Вільнюсі, – коментує Дар’я Кольцова, кураторка візуальної частини проєкту. – Нам був цікавий багатий літературний та музичний контект вулиці. Ми запросили до проєкту літературну та музичну експертні комісії, які обирали теми. Щоб розкрити локальний та міській контексти, а також дати змогу пересічному глядачеві більше дізнатися про неординарні події та “людей-явища” української культури. Крім того, нам важливо та цікаво працювати із сучасним українським мистецтвом, яке в публічному просторі практично не представлено. 

Вулиця Бориса Грінченка знаходиться в центрі Старого Києва. Вона пролягає від Майдану Незалежності до вулиці Прорізної та пов’язує різні культурні маршрути декількох поколінь. До Другої світової війни тут існував так званий Музичний провулок, на якому знаходилась перша музична школа, консерваторія та музичне училище, збудовані за проєктом Йосипа Каракіса, а також музичні кав’ярні, у яких вирувало мистецьке життя. Сьогодні зовсім поряд на сусідніх вулицях Прорізна та Пушкінська  знаходиться легендарний кнайп-клуб «Купідон» («останній притулок української інтелігенції», як стверджує гасло закладу), книгарні Видавництва Старого Лева,  «Моя книжкова полиця», «Молодий театр» і пам’ятник Лесю Курбасу. Неподалік — Видавництво «Основи», по той бік Хрещатику видавництво «Родовід». Поряд знаходиться Будинок Архітектора, який останні декілька років є місцем проведення концертів класичної та джазової музики, літературних вечорів. Сам Борис Грінченко – був відомим письменником, перекладачем, громадським діячем, він – автор першого словника української мови. 

Так, вулиця Б. Грінченка об’єднала музичний та літературний контексти міста, серед яких спеціально створеними для проєкту експертними радами було обрано 10 тем для 10 мистецьких арт-об’єктів: 

▪️ Українська хорова школа (Олександр Кошиць, Микола Леонтович, Українська республіканська капела)
▪️ Український модернізм та Борис Лятошинський 
▪️ Музика кіно та Вадим Храпачов 
▪️ Українська джазова школа та Володимир Симоненко
▪️ Автентичний фольклор – ансамбль ДРЕВО 
▪️ 4 обличчя Оксани Забужко
▪️ Аттила Могильний: дорослий та дитячий погляди на Київ
▪️ Три життя Юрка Покальчука
▪️ Соломія Павличко: дослідниця модернізму, феміністка, видавчиня
▪️ «Ікс» Києвів Олеся Ульяненка

До 15 вересня триває відкритий набір заявок на конкурс для українських художників. Учасникам пропонують працювати з однією темою та подати на конкурс ідею об’єкту, інсталяції, скульптури або віртуальну скульптуру доповненої реальності (AR). За посиланням ви знайдете розширену інформацію за кожною темою та фотографії стіни. Постійною виставковою площею стане площа стіни на вулиці Бориса Грінченка. 

На що слід звернути увагу при підготовці ідеї фізичного арт- об’єкту:  стійкість до погодних умов; вандалостійкість; автентичність ідеї; можливість монтажу; прозорий бюджет; реалістичність виконання робіт у терміни. Бажано, щоб апліканти проєктів доповненою реальністю (АР), мали досвід роботи з 3Д редакторами або скульптурою. 

Кожен з 10 фіналістів отримає 18000 гривень на продакшн та монтажні роботи (в тому числі матеріали) та 5000 грн авторського гонорару за умови реалізації та монтажу роботи. 
На кожен об’єкт доповненої реальності (AR) виділено окремий бюджет на продакшн та 5000 гривень авторського гонорару автору ідеї за умови реалізації проекту. Виконання об’єкту у доповненій реальності буде здійснюватись окремим відібраним підрядником у співпраці з автором ідеї. Також кожен художник отримає допомогу в дослідженні обраної теми від спеціального експерта.

Нагадаємо, віртуальний музей Ігоря Сікорського запрацює у жовтні

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Вечірнього Києва» у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ