Український ілюстратор створив шрифт для осіб з дислексією

image
24 Вересня 2019, 18:28
Поділитися:

Відомий український художник та ілюстратор Олег Петренко-Заневський розробив унікальний кириличний шрифт, пристосований до потреб українських читачів, які мають труднощі із розпізнаванням друкованих знаків, у тому числі для осіб з дислексією. Про це повідомляє «Читомо».

Цей шрифт для спеціальної потреби. Треба було зробити таким чином, щоб з одного боку шрифт, ця абетка, була таким собі візеруночком, а з іншого – щоб літери максимально різнилися. Тому там є декілька модулів, які я змінював під час роботи, – поділився Петренко-Заневський.

Inclusion UKR ж – перший в Україні шрифт, який від початку розробили саме під українську абетку. Ініціатором створення Inclusion UKR стала ГО «Соціальна синергія». Втілити проєкт у життя допоміг UNICEF Україна.

Шрифт спрямований на весь спектр проблем та труднощів із читанням: це і порушення зору, і дислексія, і навіть синдром дефіциту уваги та гіперактивності.

Особливістю Inclusion UKR є й те, що він має призначення для багатотекстового використання, тобто, ним можна буде писати книги і видавати підручники.

Творці шрифту радо нададуть його для некомерційного використання безкоштовно усім охочим. Найближчим часом також планують випуск електронної версії шрифту.

Невдовзі ж новим шрифтом Inclusion UKR має вийти в друк трилогія для дітей від Надії Кушнір «Коли Онисько був малесенький», «Коли Онисько трішечки підріс» і «Коли Онисько ще трошечки підріс».

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ