Українського журналіста, якого окупанти викрали з Київської області, утримують у колонії у Владімірской області рф

image
20 Липня 2023, 10:30
Поділитися:

Журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк, якого російські окупанти викрали у Київській області після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, перебуває у Владимирській області країни-агресора рф.

Про це повідомляє інформаційне агентство “MKV” з посиланням на Репортерів без кордонів.

Згідно з останньою інформацією, отриманою Репортерами без кордонів, журналіст, який був викрадений в Україні російськими військовими у березні 2022 року, досі живий. Незважаючи на те, що російська влада заперечує, що утримує його в полоні, організація має докази, які підтверджують, що він був насильно викрадений і вивезений до в’язниці на схід від Москви.

Згідно з інформацією Репортерів без кордонів, журналіст українського інформаційного агентства УНІАН покинув СІЗО № 2 у Новозибкові, невеликому містечку центральної росії, неподалік кордону з Білоруссю та Україною, приблизно 13 травня 2023 року. В цьому СІЗО він перебував більше року без жодних правових підстав.

Потім журналіста вивезли в одну з в’язниць Володимирської області, розташовану за кілька сотень кілометрів на схід від Москви. У повідомленні своїй родині на початку червня він писав:

“Я в порядку. Я вас люблю. Повідомте УНІАН, що я у в’язниці”

Журналіста також двічі бачили в його новій в’язниці наприкінці травня згідно з джерелами, з якими Репортери без кордонів зустрічалися в червні минулого року в Україні, які з міркувань безпеки побажали залишитися анонімними. Ці свідчення є ще одним доказом перебування журналіста в полоні, незважаючи на те, що російська влада досі заперечує його утримання або відкриття проти нього судового провадження.

Дмитро Хилюк ймовірно утримується в одній колонії суворого режиму, де відбуває покарання Навальний

Утримуючи цього українського журналіста, який не скоїв жодного злочину, у в’язниці, росія продовжує зневажати Женевську конвенцію.

Згідно з нашою інформацією, Дмитра Хилюка утримують або у виправній колонії № 7 (ВК-7) неподалік від Коврова, або у виправній колонії № 6 (ВК-6) в Мелехово. Остання є в’язницею суворого режиму з огидною репутацією. В останні роки вона стала сумнозвісною через перебування в ній Олексія Навального, одного з головних опонентів Владіміра Путіна.

Переговори між Києвом і Москвою щодо долі затриманих цивільних осіб “просуваються дуже повільно”, за словами одного з радників українського правозахисника, відповідального за справу. За останні місяці ув’язненим по обидва боки кордону було передано лише 34 продуктових набори. Це дуже слабкий прогрес щодо 10000 осіб, які згідно з даними Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) перебувають у розшуку і вважаються такими, що ув’язненні в Росії. Згідно з оцінками української влади, щонайменше 25000 українців перебувають у полоні, а деякі з них, такі як Дмитро Хилюк, вже більше року.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що за державну зраду судитимуть двох рятувальників з Київщини.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело