Українські палестинці, які створювали Ізраїль: у Броварах презентовано проект «Родом із Штетла»

image
13 Квітня 2019, 12:48
Поділитися:

7 квітня у броварському єврейському громадському центрі відбулась презентація проекту «Родом із Штетла», присвячена вихідцям із українських земель, які зробили значні внески в створення держави Ізраїль. Про це йдеться на сайті Сіоністської федерації України.

Зустріч провела Регіональна асоціація малих єврейських громад на базі виставки «Держава Ізраїль – українське коріння», підготовленої Сіоністською федерацією України у співпраці з Київським Інститутом іудаїки за підтримки Всесвітньої конфедерації об’єднаних сіонітів.

Доповнили проект матеріали про сіоністів та діячів Ізраїля, які є виходцями з так званих «містечок Асоціації» – міст та селищ, які входять до Регіональної асоціації малих єврейських громад.

За підтримки Голландського гуманітарного фонду, презентації заплановано провести в семи громадах Київської та Черкаської областей.

Виставка складалася з дванадцяти двометрових плакатів, де через призму біографій розповідається про тих, хто народився на території України, але приїхав до Палестини та своєю працею наблизив створення єврейської держави у таких напрямках як армія, медицина, містобудівництво, сільське господарство, енергетика та ін.

На відкритті керівниця проекту, директорка Регіонального Музею єврейської історії «Ми родом із Штетла» Клавдія Колеснікова провела презентацію виставки, а виконуюча директорка СФУ Олена Заславська розповіла про діяльність, історію та плани федерації.

Присутні могли дізнатися про багатьох засновників Ізраїлю, про більшість із яких почули вперше.

Історія про броварчанина, єврейського громадського та політичного діяча, журналіста, автора книги «Єврейські пагроми в Росії», пропагандиста івриту та захисника інтересів світового єврейства Лео Моцкіна, була доповнена власними матеріалами з колекції пані Клавдії Колесникової та приємно здивували слухачів. На честь Лео Моцкіна назвали місто Кірьят-Моцкін в Ізраїлі.

Відвідувачі виставки виступили із пропозицією зробити ще одну таку лекцію в броварській місцевій бібліотеці, із можливістю долучення до неї не тільки членів єврейської громади, але й мешканців Броварів.

Джерело: Трибуна Бровари