Українські мобільні оператори розповіли про стан готовності до відключень світла | Трибуна

Українські мобільні оператори розповіли про стан готовності до відключень світла | Трибуна
26 Травня 2024, 19:50
Поділитися:

Мобільні оператори Київстар, Vodafone та Lifecell розповіли, наскільки готові до відключень світла в Україні. Про це вони повідомили «Економічну правду».

Так, в Україні знову діють графіки відключення світла і для українців актуальним є питання наявності зв’язку та інтернету.

При цьому всі опитані мобільні оператори запевнили, що підготували свої мережі до потенційних відключень електроенергії. Для цього оператори обладнали базові станції автономним резервним живленням.

Наскільки готові оператори

Зокрема Vodafone вже придбав 13,5 тисяч акумуляторних батарей нового, літій-ферумного типу (LiFeРO4). Додатково у 2024 році оператор планує купити ще 4612 таких батарей.

Тим часом lifecell, станом на травень 2024 року, збільшив кількість базових станцій, обладнаних новими батареями, у 6 разів порівняно з минулим роком. При цьому мобільний оператор планує до кінця року ще в 1,6 рази збільшити кількість базових станцій, обладнаних літієвими батареями.

Своєю чергою Київстар, починаючи з 2022 року, встановив на базових станціях 113 тисяч нових акумуляторів, які можуть працювати до 6 годин без підзарядки.

На додаток до цього, на випадок погіршення ситуації в енергосистемі, мобільні оператори активно закуповують генератори, які зможуть загоїти критично важливі об’єкти.

Так, команда lifecell за останні півроку підключила сотні базових станцій до стаціонарних генераторів, тож це допоможе довго підтримувати роботу обладнання оператора навіть після того як вичерпаються батареї.

На сьогоднішній день Київстар має 2,3 тисячі генераторів, що майже вчетверо більше, ніж до 2022 року. У цьому кожен дизель-генератор обслуговує кілька технічних груп. Їх робота з обслуговування генераторів починається о п’ятій годині ранку і для підтримки цілодобової роботи обладнання здійснюється кілька виїздів протягом дня.

Власні генеруючі потужності також збільшив оператор Vodafone. Як зазначається, понад 1,5 тисячі базових станцій забезпечені електропостачанням за допомогою генераторних установок. До того ж, у 2024 році кількість генеруючого обладнання різних типів збільшиться ще на 280 одиниць.

Серед іншого, оператори використовують генераторні установки партнерів та клієнтів, щоб максимально збільшити кількість базових станцій, які працюватимуть навіть за тривалого відключення електроенергії. Компанії також забезпечили певний резерв пального, який буде необхідний для роботи генераторів.

Чому все одно виникають проблеми з мережею

Проблема полягає в тому, що щоразу під час вимкнення світла люди вмикають на мобільних телефонах стільникові дані, чим збільшують навантаження на вежі мобільних операторів.

Останні ж будували мережі з розрахунком на те, що в конкретній місцевості мешканці переважно користуються домашнім інтернетом. Відповідно, через різкий наплив абонентів, ресурс мобільної мережі не здатний задовольнити потребу.

За словами керівниці патронатної служби голови НКЕК Богдани Півень, через різке зростання абонентів, якість, до прикладу, мобільного інтернету в прогресії починає падати. Відтак при постійних відключеннях оператори будуть змушені першочергово надавати перевагу голосовому зв’язку.

У lifecell пояснюють, що спрогнозувати наперед ситуацію досить важко, адже основні фактори – це тривалість знеструмлення й період часу, коли є стаціонарне живлення і батареї мають змогу зарядитись.

«В умовах форс-мажорів, тривалих блекаутів фахівцям компанії доводиться балансувати між бажанням надавати послуги в штатному режимі та фізичними можливостями генерації електроенергії», – наголошують у пресслужбі Vodafone.

Саме погіршення ситуації в енергомережі може стати причиною для надання операторами обмеженої кількості послуг. У Vodafone пояснюють, що забезпечити повне автономне живлення мережі за допомогою генераторів важко.

Оскільки генератори не можуть автоматично включатись у разі розрядження акумуляторів, аварійні бригади самостійно виїжджатимуть на місця для їх запуску.

«Навіть за умови наявності достатньої кількості генераторів, жоден оператор не зможе власними силами одночасно відправити людей до кожного майданчика і вчасно заправляти», – пояснюють у Vodafone.

Як залишатись на зв’язку під час відключень електроенергії

Для того, щоб постійно залишатись на зв’язку, абоненти самі мають дотримуватись ряду правил. Перш за все – попіклуватись про наявність вдома фіксованого інтернету, який зможе працювати під час відключення електроенергії.

У Київстарі також просять українців зважено ставитись до використання послуг зв’язку у випадках блекаутів.

«Важливо, щоб користувачі утримувалися від використання важкого контенту (перегляд відео, здійснення відеодзвінків) через мобільний інтернет під час блекаутів, тоді акумулятори на базових станціях працюватимуть довше. Якщо у вашому місті відсутня електроенергія, краще спілкуватись за допомогою телефонних дзвінків, SMS та текстових повідомлень у месенджерах», – пояснює пресслужба Київстару.

У lifecell також рекомендують зменшити споживання мобільного інтернету, зокрема: вимикати автозавантаження медіа, встановлювати низьку якість для  перегляду відео, надавати перевагу послугам SMS. Це  дозволить батареям базових станцій довше працювати, відповідно, люди довше матимуть зв’язок.

Важливо, що в Україні діє функція «Національного роумінгу». У випадку зникнення сигналу одного з операторів, абонент може перемикнутися на мережу двох інших операторів без додаткової плати чи зміни номера.

Щоб під’єднатися до іншої мережі, у налаштуваннях мобільного телефону потрібно обрати автоматичний вибір мережі. Однак, якщо смартфон не реєструється в мережах інших операторів, тоді необхідно вручну вибрати доступну мобільну мережу.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

П’ять способів підключитися до мобільного інтернету, коли немає світла. ВІДЕО

Інтернет без світла: які броварські провайдери працюють без електроенергії

Чому зникає мобільний зв’язок та інтернет, коли немає світла

Чи можуть росіяни по мобільному зв’язку перехоплювати розмови українських військових: інформує експерт

Джерело: Трибуна – Бровари