«Українська стратегія»: чому молодь і активісти охоче підтримують Гройсмана

image
4 Червня 2019, 18:18
Поділитися:

Левова частка всіх найважливіших для країни рішень ухвалюється у стінах Верховної Ради. Тому саме від якості парламенту та спроможності народних обранців об’єднуватися на користь держави залежить добробут і безпека громадян. Про це неодноразово заявляв Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Голова Уряду, який веде у парламент принципово нову партію «Українська стратегія», наполягає на необхідності зміни принципів роботи Верховної Ради. Адже новий парламент — це нові можливості для країни. Тут без нових правил гри не обійтися.

 

Час відмовлятися від застарілої системи прийняття рішень в парламенті

Попри низьку договороспроможність нинішнього парламенту та засилля у ньому народних обранців, дії яких не завжди відповідають інтересам держави, нинішньому Прем’єр-міністру вдавалося домовлятися з Верховною Радою, забезпечуючи ухвалення найважливіших для країни реформ. Але через роз’єднаність депутатів та застарілу систему прийняття рішень в парламенті низка реформ так і залишилась нереалізованою.

Проте, як стверджує Володимир Гройсман, у українців ще є шанс виправити ситуацію, обравши в Раду досвідчених спеціалістів та свідомих політиків, які здатні об’єднуватися та домовлятися заради порятунку країни. Адже для досягнення найкращих результатів і відновлення економіки України дій одного лише Уряду недостатньо.

Одним з найяскравіших прикладів безвідповідальної поведінки з боку парламентарів є повільний розгляд законопроекту №6232 стосовно ухвалення пенсійної реформи. За словами Володимира Гройсмана, який, до речі, був спікером Верховної Ради і добре розуміє, як все працює зсередини, таке штучне затягування – свого роду злочин по відношенню до українських пенсіонерів.

 – На долю коаліції випало прийняття непростих рішень. Тоді вибір був такий: або приймати рішення, які забезпечать стабільність, які змінять стару зламану систему, або відмовитися від відповідальності й перейти в опозицію. Рішення було ухвалено відповідально, – сказав Володимир Гройсман. – І тепер постало питання – а що далі? Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в державі».

 

Нові правила проти «оскаженілого» популізму

Системне перезавантаження парламенту – одна з найголовніших умов його оздоровлення, вважає Володимир Гройсман. В інтерв’ю вітчизняним ЗМІ Прем’єр неодноразово зазначав, що після 21 квітня Україна отримала дійсно унікальну можливість вдосконалити Верховну Раду, закріпити реформу децентралізації, відродити економіку країни та зробити величезний крок у напрямку європейської інтеграції.

Між президентськими та парламентськими виборами є «вікно можливостей», які треба використати для того, щоб далі змінювати систему. … Якщо ми змінили систему децентралізації, ми можемо почати закріплювати її у Конституції … Нам потрібно змінити виборчу систему – відкриті списки… Тоді ми більш якісних людей приведемо у систему центральної влади, в тому числі й з місцевого самоврядування», – пояснив політик.

Також, за словами Володимира Гройсмана, системне перезавантаження парламенту дозволить новим лідерам політичних сил, таких як «Люди важливі», «Голос» та інші, працювати в більш ефективній площині прийняття рішень.

 – Потрібна розумна більшість, розумна коаліція у парламенті зразка 2019 року. Тоді Україна буде стабільною і буде розвиватися… якщо ми дамо відсіч «оскаженілому» популізму, – зазначає Прем’єр, наголошуючи також на необхідності зміни правоохоронної системи України та зняття депутатської недоторканості, яка «роз’їдає парламент та українських чиновників зсередини і штовхає їх на порушення законів».

– Якщо цього (змін – ред.) не відбудеться – ми станемо на ті ж граблі, на яких вже були не один раз, – попередив Володимир Гройсман.

 

Президент VS. парламент: стару неефективну виборчу систему «збережено»

Відмовившись від співпраці з чинною Радою та прийнявши рішення про її розпуск, новий президент не зміг добитися впровадження нової схеми парламентських виборів. Отже процес відбуватиметься за старою неефективною схемою.

Ось що думає про наслідки конфлікту між Володимиром Зеленським та Верховною Радою український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Виступ Зеленського на інавгурації – це було продовження «95 кварталу». Таку конфронтацію можна було допустити лише з політичних причин. Ми ж бачили, що у Раді була велетенська кількість людей, які були готові конструктивно співпрацювати з президентом, він міг спокійно проводити свої кадрові рішення, але… Давайте згадаємо, що є велетенський пласт посад у президентській вертикалі, але ключову роль у призначенні цих осіб відіграє… Кабінет міністрів. Йдеться про голів ОДА і РДА, їхніх заступників, інший персонал, який працює в органах місцевої влади. І в цьому конфлікті, який був штучно створений у випадку як з Радою, так і з Кабміном, фактично обриваються можливості для здійснення цієї кадрової політики», – зазначає експерт.

 

Відставка – не привід відмовлятися від обов’язків

Коли новообраний президент Володимир Зеленський оголосив про те, що Уряд України має піти у відставку, для багатьох це рішення стало несподіванкою. Проте Володимир Гройсман одразу ж пішов назустріч голові держави і зазначив, що в будь-якому випадку не залишатиме своїх обов’язків і робитиме все для того, щоб Уряд залишався на плаву.

Прем’єр-міністр тоді так прокоментував рішення голови держави: «Він своєю заявою взяв на себе всю відповідальність перед загрозами майбутнього, які є на порядку денному», – зазначив Гройсман і додав, що саме президент тепер відповідає за стримування тарифів, вирішення питань з «Нафтогазом», важкі перемовини з МВФ і недопущення дефолту.

Керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко вважає, що критика новообраного президента Зеленського на адресу Володимира Гройсмана не є справедливою. 

За той час, що Гройсман керував Урядом, йому вдалося зробити чимало, в тому числі і забезпечити вихід країни з економічної кризи, вирішення цілої низки інших завдань, ініціювання важливих реформ, збереження фінансової стабільності в умовах пікових виплат за зовнішнім боргом», – каже аналітик.

 

«Українська стратегія»: політсила Гройсмана вже випередила партії відомих політиків

Вирішивши брати участь у парламентських виборах, Володимир Гройсман взяв на себе сміливість провести до оновленої Ради досвідчених спеціалістів з незаплямованою репутацією та бажанням змінювати країну на краще, які здатні протистояти старій системі та відстоювати інтереси держави: «Для мене участь у виборах – не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, що ці кроки повинні бути реалізовані».

Що цікаво, рейтинг партії Володимира Гройсмана стрімко пішов угору, як тільки політик оголосив про намір брати участь у виборах. І це свідчить про те, що «Українська стратегія» з легкістю проходить до парламенту, випереджаючи як мінімум «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка  та «Свободу». До речі, високі стартові рейтинги партії Гройсмана з’явились ще тоді, коли Прем’єр навіть не згадував про окремий похід його політсили на парламентські вибори. Залишається лише дочекатися власне презентації першої десятки якісно нової партії Гройсмана.

Активісти, досвідчені чиновники та всі небайдужі до долі країни люди охоче приєднуються до команди Володимира Гройсмана та розділяють принципи «Української стратегії». Ось як пояснює свій вибір та симпатії до нинішнього Прем’єр-міністра громадянська активістка Анна Вербицька (місто Київ): «Він успішний політик. В першу чергу, Гройсман не причетний до корупційних скандалів, не замішаний ні в яких темних справах. До того ж підтримує курс України в ЄС і НАТО. Від вдалий реформатор. Медична реформа, реформа децентралізації, пенсійна реформа, у тому числі підвищення пенсій, – тут він досяг неабиякого успіху. Я і мої родичі, до речі, скористалися програмою «Теплі кредити».

За словами активістки, варто звернути увагу і на стратегію Володимира Гройсмана, пов’язану з розвитком України.

Він багато чого встиг зробити, і дуже хотілося б, щоб Гройсман довів свою справу до кінця, адже це вже коштувало йому чималих зусиль. Не можна допустити, щоб вони були марними», – додає пані Вербицька. За словами нашої співрозмовниці, створення власної партії – логічний крок для досить молодого та успішного політика.

– Всі старі політики у владі вже понад 20 років, і вони вже достатньо себе показали. Я вже не очікую від них нічого хорошого. Тому треба робити ставку тільки на молодих, і в тому числі на професійних політиків, таких як Гройсман, – резюмувала Анна Вербицька.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ