Українська мова демонструє позитивну динаміку в освіті, російська зникає навіть з неформального спілкування учнів

image
29 Липня 2022, 14:24
Поділитися:

З’явились результати опитування проведеного протягом 1-6 червня 2022 року щодо дотримання мовного законодавства в закладах загальної середньої освіти Київської області.

Про результати опитувань розповідає інформаціне агентство “MKV” з посиланням на виступ начальниці управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілії Кревської 20 липня 2022 року у рамках круглого столу організованого управлінням на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Лілія Кревська, начальниця ДСЯО

“Протягом 1-6 червня 2022 року проведено опитування щодо дотримання мовного законодавства в закладах загальної середньої освіти Київської області. Дослідження проводилося через онлайн-анкетування, у якому брали участь батьки, учні, вчителі. Ми надавали перевагу в опитуванні тим школам, де є внутрішньо переміщені особи. 2583 учасники взяли участь у цьому дослідженні. Із них 25% – це особи, які є внутрішньо переміщені”, – зазначила Лілія Кревська.

Під час перерви 95% опитаних розмовляють країнською мовою

Переважна більшість респондентів (96% вчителів, 93% батьків і 87% учнів) зазначили, що вважають рідною мовою українську і використовують її в усіх сферах життя (спілкування у родинному колі, навчальна діяльність, культурні практики тощо).

Серед внутрішньо переміщених осіб, 28% учнів зазначили, що розмовляють виключно українською мовою, 38% спілкуються переважно українською, 22% спілкуються українською і російською в однаковій мірі, а 12% – переважно російською мовою.

Результати опитування демонструють також позитивну динаміку дотримання мовного законодавства в освітньому процесі: 97% вчителів зазначили, що проводять уроки лише українською, 90% використовують україномовні навчальні матеріали; 95% – розмовляють під час перерви.

Круглий стіл організований ДСЯО на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Російська мова в межах закладу освіти деколи є мовою неформального спілкування (2% учнів і учениць розмовляють між собою під час уроків російською мовою і 5% розмовляють російською мовою під час перерв).

Учні у Київській області добре розуміють українську та російські мови, але краще сприймають контент українською мовою

Поза школою, в сімейному колі та серед друзів і знайомих, українська домінує як мова спілкування серед:

  • 39% учнів;
  • 79% батьків;
  • 84% вчителів.

Щодо сприйняття мовного контенту в соціальних мережах, для 43% учнів/ учениць мова є важливою. Краще сприймають українською мовою 32% учнів/учениць, краще сприймають російською мовою 6%, однаково сприймають як українською, так і російською мовою, головне – зміст 62% учнів/учениць.

У соціальних мережах українською мовою спілкуються 94% вчителів, 49% учнів/учениць, 20% батьків.

З початку війни у Київській області більше цікавляться українською, але чинники, що перешкоджають спілкуванню все ще залишаються

Респонденти зазначили, що внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації стали більше цікавитися вивченням української мови, зокрема 81% батьків та 73% учнів заявили про бажання й мотивацію підвищувати свій рівень володіння українською мовою; 43% учнів та 22% батьків – обізнані про наявність мовних курсів та/або освітніх ресурсів; 89% вчителів та 77% батьків вважають за доцільне та необхідне створювати й розвивати безкоштовні курси/тренінги та/або освітні платформи для вивчення і вдосконалення знань та умінь з української мови.

Втім існують чинники, що перешкоджають спілкуванню суто українською мовою, як-от:

  • так звана гнучкість українців при спілкуванні з російськомовними співрозмовниками (12% педагогів, 29% дітей та 16% батьків «переходять» на російську мову);
  • вплив російськомовного середовища (17% учнів визнали як звичку спілкуватися російською мовою, 16% – російськомовне родинне середовище, 4% – відсутність сприятливого середовища для використання української мови);
  • недостатній рівень володіння українською мовою (8% учнів).

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що Благодійний фонд “Відбудуй Макарів” допоможе відновити будинок жительці Макарова на Київщині.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело