Україна ризикує залишитися без вітчизняних молочних продуктів – Асоціація виробників молока

image
20 Жовтня 2019, 11:22
Поділитися:

В Україні стрімко зростає імпорт молокопродуктів. Так, станом на 1 вересня 2019 року, приріст імпорту вершкового масла склав 33%, твердого сиру – 77%, цільномолочної продукції 42%. Фермери вирізають поголів’я та акумулюють кошти, щоб зберегти земельний банк після запуску ринку землі сільськогосподарського призначення, повідомляє Асоціація виробників молока.  

«В 2018 році ми були у топ-5 експортерів масла, а станом на 1 вересня 2019 року ми вже не експортуємо його, а імпортуємо. І до кінця року українці відучують ще більший дефіцит вітчизняної молочної продукції, а кожна друга-третя пачка вершкового масла на поличці магазинів може бути імпортною», − зазначає віцепрезидентка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

Збільшення імпорту відбувається через скорочення поголів’я ВРХ, і як наслідок – браку вітчизняної сировини.

«За останні 6 місяців Україна щомісяця втрачає по 2-3 тис. корів у промисловому виробництві. Це близько 100 середніх ферм, які уже закрились. У результаті, виробництво молока зменшилось на 166 тис. т. Такими темпами ми ризикуємо залишитись без українського молока та втратити головну бюджетоутворюючу галузь», – зауважила  пані Лавренюк.

За її словами, така ситуація склалася через рішення Уряду про терміновий запуск ринку землі сільськогосподарського призначення.

«До стрімкого згортання молочного напрямку господарства штовхнули  заяви Уряду про турборежим ринку землі без гарантій та пільг для виробників молока. Господарства почали розпродувати корів, адже для МТФ не може вижити без власної землі, бо ніде не купить силосу чи сіна, якщо не виростить сама», − стверджує Ганна Лавренюк

Окрім того, що українці можуть залишитись без вітчизняного молока, є ризик втратити близько 3,6 млрд грн податкових відрахувань у бюджет та 12% робочих місць в аграрному секторі, які дає молочне скотарство.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов підтвердив, що пропонований нині формат обігу земель абсолютно невигідний середньому фермеру.

«Той дизайн реформи ринку землі, який пропонує Уряд, вигідний для великих агрохолдингів, оскільки дає можливість консолідувати 200 тис. га в одних руках. Якщо у нас з’являться підприємства із такою концентрацією ріллі, це будуть найбільші латифундії в світі! А враховуючи те, що у крупних холдингах і кількість зайнятих спеціалістів, і додана вартість нижча ніж у тих, хто обробляє менше 50 тис. га землі, холдинги не будуть займатись молочним тваринництвом», − підкреслив пан Соколов.

За прогнозами Спілки молочних підприємств, до кінця року імпорт молочної продукції тільки наростатиме, зокрема буде імпортовано 20 тис. тонн сирів.

Читайте також:

1.Ціна на молочні продукти зросте на 5% – Асоціація виробників молока

2.Наскільки безпечні сири з пліснявою та чи є в них антибіотики?

Джерело: Трибуна Бровари