Україна може отримати вакцину Pfizer — заступник міністра охорони здоров’я на дискусії “Вакцинація. Корупція. COVID-19”

image
29 Січня 2021, 13:34
Поділитися:

29 января 2021 г. 13:28

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час свого виступу на події “Вакцинація. Корупція. COVID-19: відкрита дискусія” заявив, щоВ рамках ініціативи COVAX Україна може отримати в першу чергу вакцину від виробника Pfizer. Остаточне підтвердження буде 29 січня.

Про це KV повідомила пресслужба ГО “Антикорупційний штаб”.

На заході від ГО “Антикорупційний штаб” та БФ “Пацієнти України” представники МОЗ, НСЗУ та експерти обговорили на якому етапі зараз знаходиться підготовка до вакцинації від COVID-19.

В Україні головним документом щодо вакцинації є дорожня карта, за якою заплановано вакцинувати населення протягом 2021-2022 років. За словами заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка вже у лютому цього року в країні почнеться вакцинація:

“За попередніми домовленостям, Україна від COVAX очікує 16 млн доз вакцини. Також, Україна має закуплену вакцину за державний кошт. Зараз ДП “Медичні закупівлі” очікує на портфоліо від Sinovac, де буде вказано точні дані про ефективність. Вакцина для українців, які не входять в групи ризику, з’явиться на ринку не раніше другої половини 2021 року.

Задля ефективного впровадження вакцинації від COVID-19, ми запустимо інформаційну кампанію, як тільки дізнаємось точні дати поставки.”

“Всього заплановано 5 етапів вакцинації. Перші чотири етапи — для груп ризику, а п’ятий — для всіх охочих. Для нас було важливим включити в перший етап серед груп ризику військовослужбовців. В умовах війни потрібно, щоб наші солдати на передовій не захворіли коронавірусом”, — говорить Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Ще однією можливістю отримати вакцини від коронавірусу для України є допомога від країн Європейського Союзу.

“ЄС має в планах на майбутнє такий механізм як “vaccine sharing”. Механізм передбачає передачу вакцини безоплатно або за гроші для інших країн”, — зазначає Олександра Яновська, політична експертка з питань охорони здоров’я, юстиції та внутрішніх справ Делегації ЄС в Україні.

Важливим і актуальним є питання обліку вакцини: щоб на першому етапі її отримали лише ті, хто відноситься до груп ризику.

Ярослав Кучер — заступник Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації заявив: “Наразі в системі охорони здоров’я ведеться реєстр пацієнтів та медичних записів. І саме задля чіткого обліку вакцин, їх логістики та використання планується робота з електронною системою охорони здоров’я e-health”.

Також свою роботу вже почали близько 150-ти контактних центрів, в які громадяни можуть звернутися з питаннями щодо COVID-19.

Питання обліку вакцин торкнувся Дмитро Черниш — директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ:

“НЗСУ планує закуповувати медичні послуги з вакцинації в рамках окремого пакету нормативних документів, драфт, якого вже подано до МОЗ. Відповідно до нього, НСЗУ буде оплачувати закладам охорони здоров’я за проведення вакцинації проти COVID-19 і відповідно принцип “гроші йдуть за пацієнтом” буде збережено.”

Представники Світового Банку в Україні Олена Дорошенко та Дмитро Донець розповіли, що за попередніми домовленостями, Світовий Банк планує підтримку України у вигляді позики розміром 90 млн доларів на підтримку заходів з протидії COVID-19 в Україні, а саме на забезпечення вакцин та тестування від COVID-19. Вони зазначили, що для Світового банку пріоритетним є належний облік вакцин, закуплених Україною в рамках позики.

Запис онлайн-трансляції:

Додатково:

Антикорупційний штаб – громадська організація, створена у 2014 році. ГО “Антикорупційний штаб” розробляє цифрові інструменти, які підвищують спроможність громадян контролювати прозорість та ефективність роботи органів місцевої влади. Метою Антикорупційного штабу є запобігання і протидія корупції, а також зменшення толерантності до корупції серед населення.

БФ “Пацієнти України” 9 років допомагає отримати доступ до безкоштовного, державного лікування українським пацієнтам. Фонд опікується проблемами пацієнтів, що хворіють на рак, гемофілію, вірусні гепатити, рідкісні хвороби, а також людьми, що живуть з ВІЛ та туберкульозом. Представляє інтереси майже 1,5 млн пацієнтів і є однією із найбільших пацієнтських організацій в Україні.

Фото: пресслужба ГО “Антикорупційний штаб”

КиевVласть

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона