Україна може обійтися без дефолту, але для цього дещо потрібно, – економіст

image
30 Травня 2019, 23:51
Поділитися:

Списання боргів і дефолт – абсолютно різні явища. Списання боргів – воля кредиторів; дефолт – неспроможність боржника виплатити позичене. 

Про це в ефірі телеканалу «Київ» говорили зі  співзасновником  Громадянської платформи «Нова Країна», доктором економічних наук Андрієм Длігачем.

«У випадку дефолту, країна все одно платить, але на менш вигідних умовах, скажімо, відстрочка але під більший відсоток. Водночас це і втрата інших можливостей позики та інвестицій, бо хто вкладатиме кошти в країну, яка не здатна гасити борги. Але Україна здатна впоратися з боргами і мати привабливу кредитну історію, якщо проведе системні економічні реформи і тим самим заслужить довіру у внутрішніх інвесторів, котрі виведуть гроші з тіні», – розповів Андрій Длігач.

За словами експерта, державі дійсно потрібні гроші і нічого поганого немає в позиках, навіть під досить високі відсотки, але це тимчасові заходи, які будуть ефективними, якщо паралельно з цим відбудеться демонополізація і повноцінно працюватиме антимонопольний комітет;  коли проходитимуть судова та податкова реформи, очиститься митниця.

«Нам слід перезапустити економіку, бо біда не в наших боргах чи високих відсоткових ставках, а в тому, що ми не робимо вкрай необхідні для країни кроки. Натомість знову обираємо популістів та очікуємо підвищення зарплат та пенсій, а вони не можуть підвищуватись, коли в країні не робляться системні економічні реформи», – заявив доктор економічних наук. 

Нагадаємо, бізнесмен Ігор Коломойський висловився за тимчасовий дефолт для України за боргами МВФ. Про це він заявив у інтерв’ю видання Financial Times. Якщо Зеленський слухатиме Захід, то матиме рейтинг, як у Порошенка – 5 %, 10 %, 15 % замість 73 %, прогнозує Ігор Коломойський.

Читайте також: Нафтогаз не зміг стягнути з «Київтеплоенерго» борги компанії Ахметова

Читайте також: В ЄС нагадали умови, за якими дадуть Україні гроші

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV