Учителів російськомовних класів підготують до переходу на українську | Трибуна

image
27 Січня 2020, 09:34
Поділитися:

Для вчителів російськомовних шкіл і класів підготують курси підвищення кваліфікації, щоби вони покращили свої знання з української мови. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» розповіла міністерка освіти та науки Ганна Новосад. Зазначимо, у Броварах принаймні донедавна були класи з російською мовою навчання – у 9-ій школі.

Нещодавно Україна продовжила до 2023 року перехідний період імплементації «мовної статті» в законі «Про освіту», однак це не стосується російської мови, ідеться в інтерв’ю.

Нові норми статті 7 закону «Про освіту», зокрема, визначають, що в класах із навчанням мовами національних меншин і корінних народів поряд має відбуватися навчання і державною мовою. До того ж, заклади освіти забезпечують вивчення української мови.

Окрім того, пункт 4 статті передбачає: «У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу».

Як розповіла в інтерв’ю «Інтерфаксу» Ганна Новосад, позаминулого тижня міністерство «закрило» дві останні рекомендації, які дала «Венеційська комісія»: деталізували положення пункту 4, яким показали модальності впровадження нового законодавства, а також вивели приватні школи з мовних вимог, при цьому зобов’язавши їх забезпечити знання державної мови на рівні стандарту.

Ганна Новосад. Фото – Дмитро Ларін, © «Українська правда»

Міністерка освіти зауважила, що наразі важливим завданням є підготувати вчителів, аби вони були мали можливість викладати державною мовою і підтягнули свою термінологію. Для них запровадять окремі курси підвищення кваліфікації, літню школу, аби ті могли покращити свої знання мови.

Це завдання Ганна Новосад називає навіть важливішим за підготування до переходу школярів. Водночас, з її слів, для учнів створять адаптаційний період. Таким чином за результатами першого року зможуть «подивитися» і, можливо, скоригувати навчальні програми.

Читайте також: Із 16 січня вся реклама в Україні має бути державною мовою

Відтермінування імплементації «мовної статті» не запровадили для російської нацменшини, оскільки, на думку Ганни Новосад, таким дітям навчатися і вивчити українську значно легше, ніж, наприклад, школярам, які навчаються угорською мовою.

Зі слів міністерки, для російської нацменшини українська належить до спорідненої родини мов, і в їхньому середовищі державну мову чути. Тому для таких учнів цей перехід буде менш болючим і менш складним.

У зв’язку з цим уже з вересня 2020 року школи, які навчалися російською, з 5-го класу мають перейти на вивчення предметів українською мовою. При цьому рідна мова і література викладатиметься російською. А початкова школа залишається рідною мовою загалом.

Як раніше повідомляли «Трибуні-Бровари» в управлінні освіти та науки Броварської міської ради, в нашому місті є класи з навчанням російською мовою – у 9-ій школі.

Головне фото – fauxels

Читайте також:

69 % українців підтримують статус української мови як єдиної державної. ДОСЛІДЖЕННЯ
Броварські депутати затвердили надбавки чиновникам та освітянам
Як звернутися до служби освітнього омбудсмена. КОНТАКТИ
У Броварах відбулась акція на підтримку закону про мову. ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари