Учні броварського ліцею №4 вже користуються новим укриттям. Але не всі. Чому? | Трибуна

image
25 Квітня 2024, 19:01
Поділитися:

Учора, 24 квітня, учні ліцею ім. Олійника мали змогу під час повітряної тривоги вперше спуститись у новозбудоване укриття. Укриття будували майже рік, проте більшість дітей ліцею, яких загалом навчається близько 1200, знову пішли до «звичного» підвалу в сусідський будинок. Чому?

«Наразі в укритті одночасно можуть перебувати 250 учнів із учителями. До укриття спускаються учні початкової ланки: це 1-2-гі класи першої зміни та 3-4-ті  класи другої зміни. А ще групи продовженого дня. Проте сьогодні ліцеїсти користуються укриттям лише другий день, тож вивчаємо завантаженість приміщення, орієнтовну кількість учнів, які там фактично перебувають під час тривоги. Багатьох забирають батьки, тож вільні місця є. Надалі розглядатимемо можливість перевести в це укриття і учнів 5-хи класів», – повідомила журналістам «Трибуни» директорка навчального закладу Валентина Волошина.

Нове укриття використовують для безпеки учнів початкової ланки

Учні старших класів і надалі користуватимуться орендованим укриттям у підвалі одного з сусідських будинків. Для цього ліцей винаймає два окремих приміщення. Там проведено косметичний ремонт, облаштовано вбиральні, є запас води та їжі. Шоправда, приміщення мебльоване менш зручними лавами та стільцями, ніж у новому укритті, але загалом обстановка, як для тимчасового прихистку, досить пристойна.

Зала укриття в підвальному приміщенніЗала укриття в підвальному приміщенні
Запас водиВ укритті є запас води і мінімально – їжі

«Після кожної тривоги, коли учні повертаються до навчального процесу, технічні працівники прибирають приміщення укриттів. Тепер – уже двох», – повідомила Волошина.

УкриттяДруга зала укриття в орендованому приміщенні
УкриттяУкриття облаштоване вбиральнями

Щодо медичного працівника, який має перебувати разом із дітьми в укритті, то опікуватиметься учнями молодшої ланки медсестра. Зі старшими ліцеїстами перебуває психолог, яка теж має медичну освіту.

Варто зазначити, що нове укриття облаштоване інтерактивною дошкою і плазмою. Проте проводити повноцінні заняття там можливості немає, позаяк в укритті перебуває велика кількість дітей із різних класів. Технічні засоби використовуватимуть для демонстрації навчальних фільмів, аби якось розважити учнів.

На жаль, довгоочікуване укриття не закрило потреби ліцею в захисті ВСІХ учнів. Чому ж не будували його для більшої кількість осіб?

«Це технічно неможливо. У ліцею №4 є проєкт на розбудову приміщення самого навчального закладу. Зараз це не на часі, а згодом ліцей розбудують. Щодо ліцею №1, то там просто немає місця, аби збудувати укриття більшого розміру», – пояснила начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова.

Нагадаємо, укриття для броварських ліцеїв №1 і №4 будували на умовах співфінансування: 70% – субвенція з обласного бюджету, і 30 % – із місцевого.

Укриття в ліцеї №4 звело ТОВ «ДК «Мідас». Згідно з договором, воно коштувало 27 млн 403 тис. грн.

Ліцей №1 і досі будує ТОВ « І.Б.К. Девелопмент». Вартість будівельних робіт, згідно з договором, склала 22 млн 554 тис. грн.

Щодо укриття в ліцеї №1, то роботи тривають: «Робіт лишилось небагато. Орієнтовно – на два тижні й укриття здамо в експлуатацію». Проте це укриття також розраховане на 250 осіб, тож, імовірно, його також використовуватимуть лише для учнів молодшої ланки.

Читайте також:

Для інфекційного відділення центру «Дитяча лікарня» планують добудувати укриття

Тимчасові укриття в Броварах: чи дооблаштували як обіцяли?

Підземний паркінг/ укриття біля міськради таки будуватимуть?

У Броварах на ремонт КНС №3 дофінансують 17 млн грн. Коли очікувати завершення робіт?

Джерело: Трибуна – Бровари