Убило струмом: мешканці будинку на вул. М.Лагунової кілька днів задихалися від смороду | Трибуна

image
3 Вересня 2020, 19:59
Поділитися:

Мешканці будинку на вул. М. Лагунової, 13-Б кілька днів задихалися від смороду, перш ніж удалося з’ясувати, що стало причиною такого потужного неприємного запаху.

Між будинками 13-А та 13-Б, що на вул. Марії Лагунової (територіально – відразу за кафе «Щедрий мірошник»), вже демонтовано кілька гаражів. Раніше біля них жили безпритульні коти та собаки, яких підгодовували мешканці прилеглих будинків. Наразі на місці гаражів залишилися лише купи сміття, яке доводиться прибирати комунальній службі, а тваринки розбіглися ближче до будинків.

безпритульні тварини

безпритульні тваринибезпритульні тварини

безпритульні тваринибезпритульні тварини

безпритульні тваринибезпритульні тварини

Коли негода, тваринки ховаються хто куди може. Найдоступніше – у під’їзд будинку 13-Б, двері в якому частенько відкриті. Також коти можуть вільно потрапити і в підвал через «вікна» у фундаменті.

безпритульні тваринибезпритульні тварини

Сморід у під’їзді з’явився наприкінці минулого тижня. Мешканці ніяк не могли зрозуміти, звідки він, і вирішили, що це проблеми з каналізацією. Однак через пару днів їдкий запах набув ознак трупного і поширився не лише на під’їзд, а й на перші поверхи. Провітрювання під’їзду не допомагало. Та звідки саме смердить – точно зрозуміти не могли, розповідає мешканка будинку Галина Михайлівна. От тоді вже і звернулися в ЖЕК.

Як повідомив директор ЖЕК №5 Ігор Громовий, отримали звернення від мешканців будинку 1 вересня. Відразу викликали сантехніка, щоб перевірив каналізацію. Коли з’ясувалося, що проблем там немає, почали перевіряти ліфтову шахту та підвальне приміщення. Нічого особливо не знайшли і там, однак підвал продезінфікували, говорить директор ЖЕКу.

Про те, що щось може бути в електрощитовій, навіть не підозрювали, каже Ігор Громовий. Коли відкрили – здивуванню не було меж: на ввідному рубильнику, який перебував під напругою, висів мертвий кіт. Щоб очистити електрощитову, довелося їхати по спеціаліста в Броварський РП ПАТ «Київобленерго» та відмикати від напруги ввесь будинок. Вже потім працівники ЖЕКу провели в під’їзді дезінфекцію.

безпритульні тваринибезпритульні тварини

безпритульні тваринибезпритульні тварини

Ймовірно, саме через цю дірку і потрапив кіт у щитову.

Біля будинків 13-А та 13-Б журналісти «Трибуни» побачили з десяток котів та кілька собак, які прижилися. Тваринам місцеві допомагають тим, що регулярно підгодовують. Чи стерилізовані тварини – мешканці лише розводять руками. Зауважимо, що стерилізацією тварин у місті опікуються волонтери.

безпритульні тваринибезпритульні тварини

безпритульні тваринибезпритульні тварини

безпритульні тваринибезпритульні тварини

Нагадаємо, наприкінці жовтня минулого року виконком схвалив нову «Програму регулювання численності безпритульних тварин на 2020-2024 роки».  Програма передбачає не лише поточні витрати на стерилізацію та вакцинацію тварин від сказу, але й містить кошти на проєктування та будівництво притулку, а також витрати на створення соціального центру  стерилізації та вакцинації тварин.

Проєкт притулку для тварин і соццентр стерилізації та вакцинації, – плани міста на 2020 рік  

Земельну ділянку під притулок уже виділено – 60 соток у районі нового кладовища.

Згідно з програмою, на 2020 рік припадають витрати на проєктування притулку для тварин (500 тис.грн) та створення соціального центру стерилізації та вакцинації (393,7 тис.грн).

Рік тому під час виконкому заступниця начальниці УБЖКГІТ Оксана Семеник повідомила, що проєктант надав на розгляд передпроєктні пропозиції та комерційну пропозицію на проєктування. Загальна вартість проєктування притулку – 425,0 тис.грн. Однак чиновниця зазначила, що  коштів на це в міста бракує. Тоді ж мер надав доручення, що на 2020 рік у бюджеті мали б передбачити кошти на проєктування.

За інформацією Оксани Семеник, кошти на проєктування цього року є – 500 тис. грн, та з проєктантом договір так і не вклали – не задовольнила проєктна пропозиція. В управлінні мали б підготувати документацію для визначення на тендерних торгах іншого проєктанта, однак на сьогодні, за словами чиновниці, в УБЖКГІТ значні обсяги робіт, а кадрів бракує. Тож коли «руки дійдуть» до притулку для тварин – невідомо.

Ще три-чотири місяці – і холод змусить котів та собак шукати надійніші закутки, щоб сховатися. Тому невідомо, де саме вони шукатимуть порятунку і чи не спровокує це лиха не лише для тварин.

Читайте також:

Притулку для тварин в Броварах бути: депутати підтримали виділення земельної ділянки під його будівництво Притулок для тварин в Броварах: чи зробила щось влада для вирішення питання? Громадський бюджет-2019: бровар чани голосуватимуть за 9 проектів, 5 з яких стосуються шкіл

Перегляди публікації: 1

Джерело: Трибуна – Бровари