У ЗОШ №1 учень розпилив у коридорі перцевий газовий балончик

image
20 Березня 2019, 21:11
Поділитися:

Учора, 19 березня, у  одній із броварських груп у FB зявився пост про те, що у приміщенні ЗОШ №1 один із школярів розпилив перцевий газовий балончик. Учнів евакуювали, а потім відправили додому, постраждалих немає. І хоча фактично відразу цей пост зник, журналісти «Трибуни» цю інформацію перевірили.

Як повідомила журналістам «Трибуни» директорка ЗОШ №1 Олена Рокоман, такий факт і справді мав місце. Так, у старшокласника під час перерви з кишені випадково випав перцевий газовий балончик. Його підібрав учень початкових класів і розпилив на першому поверсі. Вчителька  почула запах і учнів молодшої ланки, які були на групі продовженого дня, вивели на вулицю. Хоча, каже директорка, в цей час була запланована прогулянка, тож спеціально ніхто дітей не виводив. Постраждалих немає. Матір старшокласника викликали до директорки та провели з нею роз’яснювальну бесіду. Навіщо хлопець носить у школу балончика – Олена Рокоман не розголошує.

Як удалося з’ясувати журналісту із власних джерел, 8-класник відвідує спортивну секцію і повертається із тренувань пізно, тож носить газовий балончик для самозахисту. Після тренувань забув його викласти, а під час перерви, коли сидів у коридорі першого поверху, балончик випадково із кишені випав. Учень початкових класів, який саме вийшов із їдальні, підібрав його та із цікавості розпилив. Вчителька почула запах та вивела школярів початкових класів на вулицю.

Згідно з єдиними педагогічними вимогами до учнів, суворо забороняється приносити в школу сторонні речі, які не мають стосунку до уроків. Безпосередньо у шкільних правилах  поведінки учня ЗОШ №1 на перервах та в позаурочний час, у школярів усього кілька заборон:

п.3 – забороняється заходити в учительську без дозволу вчителя;
п.4 –  категоричного забороняється куріння в приміщеннях та на території школи;
п.5 – категорично забороняється приносити та розпивати слабоалкогольні та алкогольні напої;
П. – категорично забороняється приносити, вживати та розповсюджувати наркотичні, токсичні речовини та прекурсори.

Рік тому  учениця однієї зі шкіл Одеської області застосувала перцевий газовий балончик, унаслідок чого постраждали чотири учні. Тоді школярів  направили до лікарні, де їм встановили діагноз «гостре респіраторне отруєння невідомого походження».

Нагадаємо, згідно зі ст. 51 Конституції України, ст. 55 Закону України «Про освіту» відповідальність за виховання та розвиток дітей покладено на батьків. Тож саме батьки мають слідкувати, щоб діти не носили в школу сторонніх речей. Згідно зі ст.184 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», за злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, вони караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. А згідно зі ст.150 ККУ, шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла  14 років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою (якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою).

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари