У занедбаному приміщенні старої друкарні — фіктивні орендарі

image
14 Лютого 2020, 13:14
Поділитися:

Фасад будівлі псує вигляд однієї з центральних вулиць міста.

Роками стоїть пусткою приміщення комунальної друкарні на вул. Ватутіна, 69, що біля Бориспільського РП ПрАт «Київобленерго». Але стало відомо, що будівля має багато таємниць за поржавілими дверима.

Із фіктивними орендарями

Приміщення занедбаної колишньої друкарні одне з найстаріших у місті. Колись там вирувало життя, приходили на екскурсії школярі. Однак підприємство не витримало буремних 90-х і закрилося. Нині будівля в жалюгідному стані. Вона пережила підпали, які влаштовували безхатченки, і дивиться на світ вибитими шибками, отвори яких забиті дошками; всередині хаос, а територія захаращена. Будівля на балансі КП «ВУКГ».

На фасаді красується сучасна вивіска «Друкарня», якою замінили стару, коли підприємство вже давно перестало працювати. Навіщо? Бо підприємство на папері «працює»! Із відкритих інтернет-джерел можна дізнатися, що за вказаною адресою досі діє (наразі на стадії припинення) Бориспільське КП «Поліграфіст», зареєстроване в 2001 році. Види його діяльності: брошурувально-палітурна та оздоблювальна діяльність, роздрібна торгівля канцтоварами.

За тією ж адресою — ТОВ «В.В. Укрспеценерго», перевірку якого у кінці 2019 року (з 18 по 22 листопада) мав провести державний нагляд ГУ ДСНС України у Київській області (м. Бровари) щодо додержання законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки (Наказ ГУ ДСНС України у Київській області № 1142 від 24.10.2019 р.). За даними акту інспектора, що мав проводити перевірку, здійснити її неможливо, бо об’єкт не експлуатується, керівник підприємства не з’явився. Вивіска «Укрспеценерго» досі висить на фасаді друкарні.

Далі – більше. «Орендарями» за даною адресою зареєстровані ще кілька підприємств, серед яких ТОВ «Інвестпромз ЛТД», ТОВ «Інфопром Груп», ТОВ «Інтертурегруп» (вид діяльності усіх — оптова торгівля відходами та брухтом), хоча з огляду на стан приміщення зрозуміло, що у даному випадку підприємства знаходяться там фіктивно.

Невже «ремонтувалося»?

У 2016 році міське управління комунального господарства через систему Прозоро оголосило тендер на виконання поточного ремонту будівлі на суму 60 тис. грн. Єдиним учасником і переможцем стало КП «ЖЕК-1», воно перемогло з сумою 59990,72 грн. Кошти були сплачені згідно укладеного договору, а роботи мали бути виконані до 23 грудня 2016 р. Які ремонтні роботи були виконані у друкарні за фактом — невідомо.

Через два місяці після завершення тендеру в будівлі «з’явився» орендар — благодійний фонд «Древляни». У рішенні, підписаному міським головою у жовтні 2016 р., говориться про надання дозволу головному управлінню ЖКГ на укладення з фондом договору оренди нерухомого майна на 2 роки і 360 днів, договір було підписано 24.10.2016.

Судячи зі стану приміщення, «паперові орендарі» поблизу нього не з`являлися.


Приміщення площею 600 кв.м має багато таємниць.

Депутати дуже довго думають

Джерело у виконавчому комітеті міськради, що захотіло залишитися неназваним, надало інформацію про те, що запити на оренду приміщення надходили протягом років не один раз, але отримували відмову.

У 2017 році, коли питання розглядали на сесії міської ради, депутат Ігор Шалімов запропонував будівлю та ділянку під нею розвивати, зробити реконструкцію і організувати там Центр надання адмінпослуг або соціальне житло для вчителів та медиків. Цю пропозицію відхилили, мотивувавши тим, що місто поки не має коштів, тому краще віддати будівлю та прилеглу територію в оренду. У підсумку питання «пішло» на довивчення.

Хто зголосився хазяйнувати

15 січня 2020 року до міської ради надійшов лист від ФОП Нікітюка Валерія Михайловича з проханням надати приміщення в оренду, і наступного ж дня комісії з питань ЖКГ, приватизації, благоустрою та екології та з питань планування бюджету й економічної реформи дали позитивну згоду.

Так, 16 січня Бориспільською міською радою прийнято рішення «Про надання дозволу головному управлінню житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради на укладення договору оренди нерухомого майна комунальної власності з власності територіальної громади м. Борисполя по вул. Ватутіна, 69 площею 599,6 кв. м з фізичною особою-підприємцем Нікітюком Валерієм Миколайовичем для виробництва та продажу металоконструкцій». Договір оренди рекомендувалося укласти на два роки і 360 днів (тобто на три роки без одного дня). Орендну ставку встановили у розмірі 10% від незалежної оцінки нерухомого майна, яку мають ще провести.

Детально. Про Валерія Нікітюка, який зголосився хазяйнувати в друкарні, відомо небагато. За даними електронного реєстру Прозоро, даний ФОП зареєстрований у м. Тетієві Київської області; у серпні 2018 року виконував поточний ремонт павільйонів ДНЗ «Сонечко» на суму 100 000 грн та ремонт огорожі біля житлового будинку на вул. Європейська, 11 на суму 147 624 грн та Київський Шлях, 20 на суму 50 000 грн. Пізніше, у 2019 році, підприємець виконував капремонт павільйонів на суму 199 000 грн. Також в листопаді 2019 року ФОП Нікітюк став переможцем тендеру на встановлення металевої огорожі навколо дитячого майданчика на вул. Глибоцька на суму 75 224,76 грн, у грудні — здійснював ремонт огорожі по вул. Київський Шлях, 17 на суму 130 964 грн.

Що маємо? Як бачимо, орендарі, ніби бджоли, рояться довкола ветхої друкарні, вона їм чомусь як медом мазана. Але працювати над відновленням самого приміщення та захаращеної території ніхто не поспішає. Приміщення досі псує вигляд однієї з центральних вулиць міста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама