У Вороньківській ОТГ виявлено чуму свиней. Продавати м’ясо на ринках заборонено

image
22 Липня 2023, 19:36
Поділитися:

Африканську чуму свиней виявили нещодавно на території мисливського господарства ТОВ «Процівське» МРГ «Карань», що у Вороньківській територіальній громаді. ДНК вірусу знайшли у тілі загиблого кабана. 

Про це повідомив виконавчий комітет Вороньківської сільської ради на своїй офіційній сторінці у мереж Фейсбук.

Зокрема повідомляється, що 21 липня відбулося засідання місцевої державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Бориспільській РВА, на розгляд якої було винесено питання про затвердження плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання. 

За підсумками засідання угіддя «Кар’єр» ТОВ «Процівське» МРГ «Карань» оголошено епізоотичним вогнищем, там запроваджено карантин. 

Виконком попереджає, що продаж свиней та свинини на офіційних та стихійних ринках Вороньківської ОТГ категорично заборонено. Ігнорування заборони тягне за собою адміністративну відповідальність. 

Радимо бути уважними при купівлі м’яса свиней на території Бориспільського району. 

Довідково

Африканська чума свиней — хвороба, що швидко розповсюджується і вражає усе контактне поголів’я. До африканської чуми сприятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Джерело збудника інфекції — хворі свині та вірусоносії. З організму заразних свиней вірус виділяється з кров’ю, із фекаліями, сечею, слиною, сіменною рідиною. Можливе зараження респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених кліщів.

Небезпечним є передача збудника інфекції з продуктами забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури). Крім того, механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходяться на зараженій вірусом території.

Вірус стійкий до дії зовнішніх факторів — в гної і ґрунті залишається життєздатним до 3 місяців. При температурі 50°С зберігає вірулентність до 7 років, у м’ясі від хворих тварин — 155 днів, в копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців, в замороженому м’ясі — до 3 років. Вірус стійкий до антибіотиків, тому хворих і підозрілих свиней забивають з подальшим спалюванням туш. Смертність хворих свиней досягає 98-100 відсотків, тому лікування не доцільне.

Вірус африканської чуми свиней не становить загрози життю та здоров’ю тваринам інших видів, а також людині, але це не означає, що люди та інші тварини не можуть поширювати вірус як носії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама