У Великій Димерці побудують біогазову установку вартістю понад 3 мільйони євро

image
10 Квітня 2019, 18:54
Поділитися:

28 березня цього року сесія Великодимерської селищної ради затвердила детальний план території забудови земельної ділянки площею 3,0 га для будівництва біогазового комплексу.

Біогазова установка чи біогаззавод вироблятиме електроенергію з біосировини. Але це не єдина вигода від підприємства… Подібні установки приносять користь у кількох площинах. По-перше, виробляється електроенергія з відновлювальних джерел, чим і є біосировина. По-друге, продуктом переробки є отримання біологічних добрив, що підвищуватимуть рівень урожайності землі, сприятимуть формуванню гумусу, тобто родючого шару ґрунту. Фактично у тривалій перспективі йдеться про відновлення родючості українського ґрунту. По-третє, біогазові установки сприяють вирішенню екологічних проблем. Отримання електроенергії із біосировини дозволяє більшою мірою відмовлятися від викопного вугілля. Окрім того, технологія, що застосовується на таких підприємствах, сприяє очищенню навколишнього середовища, покращенню екологічного стану.

Вислухавши та вивчивши всі аргументи на користь підприємства, депутати Великодимерської селищної ради ще у серпні 2018 року на своїй сесії погодили розробку технічної документації для будівництва на території громади біогазової установки. Згодом двічі проводилися громадські слухання, де бажаючи могли отримати відповідь на будь-які запитання.

Ідея розміщення біогазустановки саме у Великій Димерці стала можливою, як каже керівник проекту, він же директор Броварського заводу металоконструкцій Віктор Бобровський, завдяки плідним переговорам в першу чергу з власником земельної ділянки. Він одразу зрозумів, яка користь від будівництва такого підприємства. По-діловому сприяє вирішенню організаційних питань і Великодимерська селищна рада.

Біогазова установка, створенням якої опікуватиметься ТОВ «Біострум», буде побудована на земельній ділянці у 3 гектари. Вона розташована у промисловій зоні Великодимерської ОТГ за підприємством Соса-Соla, поряд з автотрасою Київ-Чернігів і належить на правах приватної власності Сергію Плаксі. Санітарні вимоги витримані, оскільки навіть до Соса-Соla відстань становить 500 метрів з потрібних трьохсот, а до житлових будинків самого селища – ще більша. Та й підприємство, як стверджують проектанти, ніякої екологічної загрози не несе.

Віктор Бобровський говорить, що біогазустановка у Великій Димерці будуватиметься і діятиме за технологією німецької компанії «Агрікомп» – одного з європейських лідерів у цьому сегменті. Компанія працює на ринку вже 15 років, виробляє на своїх підприємствах увесь комплекс необхідного обладнання, включно з конгенераторами – найскладніші установки, які на завершальному етапі й виробляють електроенергію з біогазу.

За технологією «Агрікомп» збудовано вже майже 1000 біогазпідприємств у європейських країнах. Різної потужності – від 300 кілоВатт до 10 000 мегаВатт. Окрім того, «Агрікомп» має власну лабораторію, де постійно досліджується енергетична цінність тієї чи іншої біосировини. Її послугами користуються й всі інші компанії, які працюють на європейському ринку біогазустановок.

Великодимерське підприємство буде дебютним для «Агрікомп» в Україні. Саме для цієї німецької компанії, бо в Україні біоенергетика поступово завойовує все більший простір. Першу біогазову установку потужністю 100 КВатт спорудили у Магдалинівському районі Дніпропетровської області. Загалом станом на кінець 2015 року в різних областях України нараховувалося 20 біогаззаводів. У Київській області вони є у Згурівському районі, у Рокитному.

Сировиною для роботи підприємства будуть, а також можуть бути відходи від утримання на фермах ВРХ (великої рогатої худоби), свиней тощо. Іншим словом це – гній. Також перероблятиметься кукурудзяний, трав’яний силос, сіно, солома тощо, можуть використовуватися і відходи підприємств харчування.

Сировиною підприємство забезпечуватиметься у першу чергу від діяльності фермерського господарства «Журавушка» (керівник Сергій Плакся).

Голова селищної ради Великодимерської громади Анатолій Бочкарьов говорить, що з керівництвом «Біострум» вже після позитивного рішення депутатів вони обговорюватимуть можливість переробки на підприємстві відходів городини. Для Великої Димерки це надзвичайно актуальна проблема, оскільки мешканці селища продовжують масово спалювати бур’яни, що двічі на рік (весною, а особливо восени) перетворює селище на потужну димову трубу.

Віктор Бобровський назвав цей проект абсолютно реальним, якщо ретельно пропрацювати з керівництвом громади логістику доставки залишків городини до біогазустановки. У разі успішності задуму у селищі суттєво покращиться екологічна ситуація.

Технологія виробництва електроенергії з допомогою переробки біосировини має наступні етапи. Сировина завантажується у ємність для змішування. Далі подається до спеціальних ємкостей, котрі називаються ферментаторами. Тут біопродукти проходять етап бродіння, який триває два місяці. Результатом біологічних процесів і є отримання біогазу, котрий на 60% складається з метану, решта – сірководень та аміак. Біогаз подається в когенератор, де через фільтри очищується від шкідливих газів, і вже після цього можна отримати електроенергію, що постачається вже в зовнішню мережу, за зеленими тарифами.

Отримана в процесі виробництва теплова енергія використовується в сушильних камерах, збудованих на території підприємства. Крім головного продукту – електроенергії – утворюються ще й біодобрива.

Спорудження біогазустановки у Великій Димерці має інвестиційну вартість у 3 мільйони 200 тисяч євро. Планується розпочати її будівництво у травні-червні. Будівельні роботи триватимуть два-три місяці. Початок роботи підприємства розраховують на осінь цього року. Будуть створені принаймні 20 нових робочих місць.

Анатолій Гаркуша

Джерело: Трибуна Бровари