у Василькові планують відродити виробництво “півника”

image
11 Травня 2022, 23:30
Поділитися:



Київська область, Обухівський район, Васильківська тергромада. Після війни у місті планують відродити виробництво одного із символів незламності – “півника” із Бородянки.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на Гречку.

Авторами таких півників є Валерій та Надія Протор’єви, а сам виріб виготовляли на заводі у місті Васильків Київської області у період від початку 1960 до 1980-х років. Майоліка – це різновид кераміки, що виготовляється з випаленої глини з використанням розписної глазурі. Власне у Василькові завод виготовляв близько 60 зразків художніх керамічних виробів: тарілки, миски, макітри, глечики тощо, йдеться у повідомленні.

У 2002 році завод було визнано банкрутом, а вже у 2005 на його базі створили приватне підприємство «Васильківська майоліка», яке продовжує традиції українського народного майолікового посуду. Проте вже у 2019 році виробництво призупинили з економічних причин.

Тому таких керамічних півників можна знайти у багатьох українських домівках. І фігурки, які раніше ховали на горищах, стали популярними – а отже, і вартісними.

Як розповіли «Гречці» у департаменті культури Васильківської громади, нараз місцева влада веде перемовини із власниками підприємства «Васильківська майоліка» про відкриття лінії виробництва.

В нас є достатньо майстрів, які працюють з глиною у цій техніці, є попит на продукцію. Проте відкриття виробництва потребує і фінансових вкладень. Наразі є першочергові витрати, тому виробництво таких півників та подібних виробів плануємо вже після перемоги України, – зазначила працівниця департаменту.

Роботи заводу є експонатами Музею Васильківської майоліки у Василькові, Національному музеї українського народного декоративного мистецтва у столиці та інших. Крім того, є вироби і вдома у українців – серед них і ті самі півники.

Поки підприємство у Василькові не працює, то кількість таких виробів є обмеженою. Завдяки символізму статуетки попит зріс, то і ціна виробів зросла. Так, в мережі можна знайти оголошення про продаж васильківської майоліки. В той час як глечики, тарілки та керамічні звірятка коштують по декілька сотень гривень, ціна саме на такого півника з того ж заводу складає тисячі гривень.





Source link