У центрі міста демонcтрують культові речі дизайну та інтер’єру

image
10 Вересня 2019, 16:48
Поділитися:

У рамках проєкту «Класика майбутнього», організованого ТЦ «Домосфера» в Національному музеї Тараса Шевченка, представлені культові об’єкти дизайну і художні образи, створені STUDIORAR. Автор UDRA пофантазував, як ці речі можуть вписатися в інтер’єр майбутнього. 

– Хочемо звернути увагу до питань екології та відповідального споживання за допомогою дизайну, – розповідає організаторка виставки Тетяна Колісниченко. – Речі, які ми демонструємо, не лише мають історію, красиві та модні, а й виготовлені з урахуванням екологічних принципів, прослужать довго.   

ЩО ПОКАЗУЮТЬ 

Для участі у проєкті обирали предмети фабрик, які дотримуються екологічних принципів виробництва: практично безвідходний процес – коли із залишків сировини виготовляють посуд, іграшки, декор, використання фарб на водній основі, вживання вторинної деревини та сухих дерев, проектування меблів та упаковки, що піддається ресайклінгу, використання сонячної енергії.  

Легендарні предмети інтер’єру:
 
1. Крісло Lounge chair, дизайнери Charles & Ray Eames, виробник – компанія Vitra, 1956 р. Створювалося майже 50 років, кінцевий варіант призначався близькому другу – режисеру Біллі Уайлдеру, автору комедії “В джазі тільки дівчата”. Крісло з’являється в багатьох картинах – “Доктор Хаус”, “Друзі”, “Залізна людина”.  У ньому шукали нахнення Френк Сінатра, Стів Джобс, Білл Гейтс, Джейн Фонда.  Силует крісла запантенований як торгова марка, а виробляти його мають право лише дві компанії. 
 
2. Крісло Egg chair, дизайнер Arne Jacobsen, виробник – компанія Republic of Fritz Hansen (Fritz Hansen), 1958 р. Щоб винайти найзручнішу форму, дизайнер запросив професійного скульптора та літип прототипи з глини у власному гаражі. Вперше зроблено цільно-литий каркас із пластика, аромованого скловолокном. Вперше в кріслі об’єднані як одна деталь спинка, сидіння, підлокотники та “крила” крісла. Його часто знімали у кіно, зокрема у “Космічній Одіссеї” Стенді Кубрика. 
3. Крісло Cockpit модель President, дизайн Ferrari Design Centre під керівництвом Flavio Manzoni,  виробник – Poltrona Frau, 2017 р. Створене до 70-літнього ювілею Ferrari, за дизайном це крісло пілота гоночного боліда. Виробляється з тих же матеріалів, що і автомобілі. 

4. Торшер і настільна лампа Beat, дизайнер Tom Dixon, бренд Tom Dixon, 2004 р. Результат натхнення індійськими автентичними ремеслами майстрів із Морадабаду. Форма ламп нагадує сосуди для води в тій місцевості. 
 
5. Лампа Bubble-Bobble, дизайнер Gino Carollo, фабрика Arketipo, 2017 р. Натхнення для колекції стала комп’ютерна гра про пригоди двох бульбашкових драконів Bub та Bob. Три сфери з матового скла втановлено на конструкцію з тонких металевих опор. 
 
6. Ваза з колекції Bacchantes, дизайнер прототипу René Jules Lalique , бренд Lalique, 1927 р.
 
7. Квітка Anemone, дизайнер прототипу René Jules Lalique , бренд Lalique, 1931 р. Зроблена з сатинового та двычы выдполырованого кришталю. У Францых квытка анемону – символ чистоти на цнотливосты, романтичного настрою. 


ВІЗУАЛЬНИЙ ПРОЄКТ
 

На 12 картинах художник UDRA за допомогою предметів інтер’єрного дизайну показав сучасні напрямки руху суспільства – естетичність, екологічність та відповідальне споживання.  Для створення образів було обрано як культові об’єкти, так і звичайні речі, якими ми користуємося повсякденно, але навіть не замислюємося, що вони теж є витворами дизайну – чайник, парасолька від сонця, диван, торшер, ванна та інші.


Виставка складається з чотирьох частин: «Інша планета», «Паралельний світ», «Віртуальна реальність» та «Майбутнє».  Хоча проєкт створений з використанням новітніх технологій, але натхнення автор шукав у класиків – Веласкес, Рембрандт, Гойя, Дюшан… Якщо придивитися, можна побачити це – наприклад, на картині “Вихідний” в образі відпочиваючого на Марсі вгадується поза Адама з фрески Мікеланджело в Сикстинській капелі. 

Класика майбутнього

Коли:  до 15 вересня, 10.00 – 18.00, понеділок вихідний
Де: Національний музей Тараса Шевченка, бул. Шевченка, 12
Вхід на виставку вільний 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ