У центрі Києва демонструють ексклюзивні етнічні прикраси

image
13 Вересня 2019, 16:49
Поділитися:

На першому поверсі Музею історії Києва триває виставка Слави Салюк “Географія”, які оцінять поціновувачі і поціновувачки етнічних прикрас.  

У витворах цього проєкту Слава дещо відходить від звичних раніше, здебільшого гуцульських мотивів і переносить акценти з локальних форм на глобальний зміст. Ця виставка – результат захоплення несподіваною, але беззаперечною подібністю етнічних деталей, незалежно від їхнього походження, географії, релігії, культурного чи цивілізаційного розвитку.

У своїх роботах авторка використовує українські мотиви та поєднує їх з елементами з Індії, Латинської Америки, Ефіопії, Афганістану. Її намиста, пов’язані в першу чергу з традицією українських жіночих прикрас, таким чином стають явищем полікультурним, бо кожна нитка з намистинами є містком між поколіннями, між Україною і світом.

 – Це мандрівка країнами і континентами, де в найнесподіваніших місцях мотиви і форми магічно перегукуються, хоча ніколи між собою не перетиналися. Єменські хрести можна порівняти з Давньокиївськими, а Коптійський хрест з Ефіопії дуже нагадує візерунками гуцульські різьблені скрині. «Думки, що приходили людям у різний час і в різних місцях дивовижно подібні, і дуже схожі речі вважалися гарними на протилежних кінцях світу. Можна припустити, що краса – не така вже й суб’єктивна категорія, а навпаки – стала і універсальна, абсолютна, непідвладна часові, – зазначає мисткиня.

Коли: до 16 вересня
Де: МВЦ Музею історії Києва, вул. Б. Хмельницького, 7
Вартість квитків: 50 грн., пільговий 30 грн.

Слава Салюк народилася 1974 р. у Львові. Як і її батько, реставратор Любарт Ліщинський, Слава практично виросла на «мистецькій кухні» львівського малярства і архітектури. Закінчила Львівський технікум легкої промисловості за спеціальністю моделювання одягу. З 1999 р. і до тепер працює у сфері дизайну. За останні роки реалізувала низку великих і малих проектів, серед яких дизайн інтер’єру навчального корпусу Українського Католицького Університету. Роботи Слави Салюк виставлялися у Коломиї, Львові, Вашингтоні, Нью Йорку та Чикаго.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ