У Требухові зріжуть 46 тополь: у якому стані, навіщо та куди піде деревина?

image
16 Травня 2023, 19:34
Поділитися:

Сьогодні, 16 травня, на виконкомі ухвалили рішення зрізати 46 тополь у селі Требухів. Згідно з актом обстеження зелених насаджень, стан усіх тополь незадовільний: «тополі дуплясті, трухляві, обпалені від пожежі, дійшли вікової межі, становлять загрозу для життя, здоров’я і майна мешканців приватного сектора». А який вигляд мають дерева насправді і куди після зрізання піде деревина?

Засідання виконкому 16 травня 2023

Журналісти «Трибуни» знайшли вказані у проєкті рішення дерева. Зазначено, що дерева розташовані на розі вулиць Дударківська і Княжицька села Требухів Броварського району.

Це нові вулиці, які розташовані на околиці села. Не намагайтесь знайти їх за допомогою гугл-карт: навігатори блукають, а щоб знайти вказане перехрестя довелось звернутись за допомогою в «Прозорий офіс» с. Требухів.

Вул Княжицька ТребухівВул. Княжицька більше схожа на польову дорогу

На місці з’ясувалось, що тополі там справді ростуть, і деякі з них у незадовільному стані. Але явно не усі 46-ть. До того ж, у безпосередній близькості до дерев перебуває лише один будинок, а по вулиці Княжицькій, дотичній до смуги тополь, із одного боку сільськогосподарське засіяне поле, тож якому майну загрожують дерева – невідомо.

Які ж саме дерева підлягають зрізанню і куди насправді піде зрізана деревина?

Требухів тополі Є зламані дерева, але таких – одиниці.
Требухів ТополіВздовж смуги тополь є лінія електропередач. Це – чи не єдине «майно» під загрозою

На виконкомі питання про призначення і облік зрізаних дерев порушив член виконкому Олександр Остапкович. Як з’ясувалось, за це відповідає КП «Бровари – Благоустрій».

Що кажуть у КП «Бровари – Благоустрій»?

Як повідомив очільник комунального підприємства Андрій Сторчовий, частина зрізаних дерев у якості сировини для опалення (дров) роздається малозабезпеченим мешканцям громади, сім’ям воїнів АТО і учасників бойових дій тощо. Ще частина деревини заготовляється для ремонту громадських лавок і дитячих майданчиків, також використовується для власних потреб: опалення підприємства.

Сторчовий зазначив, що зрізані дерева не є «діловою деревиною», а тому облік не ведеться. Дерева зрізують відповідно актів обстежень, найчастіше – у незадовільному стані, а тому, за словами директора, подальше їх використання в промислових цілях неможливе. Звалені дерева ріжуть на місцях і розвозять «як дрова» нужденним громадянам. Лише невелика частина може перебувати на подвір’ї підприємства. На запитання, як подати заявку на отримання такої допомоги (дров), пан Андрій зазначив, що цим питанням займаються старости Требухова і Княжичів, а також відповідні соціальні служби.

Що каже староста села Требухів?

Староста Требухова Андрій Цахло повідомив, що практика забезпечення дровами сімей у СЖО, а також військовослужбовців,у Требухові відпрацьована. Нужденні громадяни звертаються у старостат із заявою про надання допомоги, і якщо рішення позитивне, то людям привозять дрова комунальним транспортом. За словами старости, допомогу вже надали до півсотні мешканцям громади. Так, минулого тижня дрова привезли дідусю в с. Переможець. Також староста зазначив, що облік кількості дров, які возять населенню, ніхто не веде, головне, «щоб у кожній оселі було тепло і затишно».

У той же час, на запитання в «Прозорому офісі» села, чи ведеться облік звернень громадян, співробітниці повідомили, що питанням дров вони не займаються і облік не ведуть, лише видають бланк заявки, а «куди ідуть люди потім із тією заявою – до старости чи у КП  «Бровари – Благоустрій», ми не знаємо».

Требухів

Довідатись майбутню долю тополь нам так і не вдалось, тож спостерігатимемо за розвитком подій. Якщо ви знаєте людей, які вже отримали чи очікують «комунальні дрова» – повідомте нам у редакцію.

Читайте також:

Требухівська школа отримала відзнаку за допомогу онкохворим дітям. ФОТО

Недбалість підприємства вбила працівника

Знижка на комуналку довічно: хто може отримати та як подати заявку

Патріарху Варфоломію в Броварах хочуть присвоїти звання «Почесний громадянин міста»

Читати далі: У Требухові зріжуть 46 тополь: у якому стані, навіщо та куди піде деревина? , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари