У столиці відзначать 30-річчя Революції на граніті: програма

image
2 Жовтня 2020, 08:24
Поділитися:

2 жовтня 1990 року на площі Жовтневої революції в Києві розпочалося політичне голодування студентів – перша українська революція нового часу. “Я згоден покласти життя на вівтар вільної України” – інформував один із транспарантів. Мало хто підозрював, що тривала остання осінь СРСР. Історичну подію згодом назвали Революцією на граніті, а площа наступного року стала майданом Незалежності.

В імпровізованому наметовому містечку були студенти з Києва, Львова, Дніпропетровська, Сум. Майже три сотні – голодували. Висловити їм підтримку щодня приходили тисячі киян. Керівництво союзної республіки не наважилося застосувати проти табору силу. Їм у підмогу почали страйкувати студенти київських інститутів, училищ і навіть старшокласники. Студентські акції протесту відбулись і в обласних центрах, зокрема, у Луганську та Львові.  За пів місяця початий студентами протест домігся своїх вимог: 17 жовтня  Верховна Рада УРСР постановою гарантувала: звільнити Прем’єр-міністра УРСР Віталія Масола; провести в Українській РСР нові вибори; забезпечити проходження строкової військової служби громадянами України поза межами республіки тільки за їхньою згодою; створити тимчасову комісію Верховної Ради УРСР з питання націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території України; відкласти підписання нового Союзного договору між республіками СРСР. 

16 днів жовтня триватимуть заходи в пам’ять про Революцію на граніті, які організував Український інститут національної пам’яті, Музей Майдану та партнери: Центр досліджень визвольного руху й Архів національної пам’яті. Після 30 років від першого новітнього українського Майдану, запрошують осмислити ті події з погляду масштабних історичних процесів державотворення та впливу на сьогодення. 

Виставка “30-ліття Революції на граніті”

Виставка фокусується на символах Революції на граніті, чим допомагає краще пізнати особливості мирного протесту перед самим відновленням незалежності. Куратори обрали 10 образів: студенти, пов’язка “я голодую”, намет, транспарант, розкладачка, тепла ковдра, гітара, назва “майдан Незалежності”, гасло “Бульвар Шевченка, а не Леніна”, національний прапор. Також представлені уривки доповідних записок КДБ щодо мітингувальників. Експозиція насичена духом легендарного протесту. 
Мета виставки – Революцію на граніті як одну з ключових сторінок у боротьбі українців за державну незалежність і як одну з демократичних революцій новітньої історії.  

Коли: 2–18 жовтня 2020 року
Де:  Майдан Незалежності, простір довкола монументу Незалежності, 1-ше коло експозиційних стендів Національного музею Революції Гідності
________________________________________

Виставка артефактів Революції на граніті в Будинку профспілок

Експонуватиметься протестний самвидав, оригінальний намет протестувальників, оригінальні телеграми з різних кутків країни, які надсилали голодувальникам зі словами підтримки та незгоди.

Коли:  2–17 жовтня 2020 року
Де: Будинок профспілок, 2 поверх, майдан Незалежності, 18/2

________________________________________

Соціальний ролик до 30-ї річниці Революції на граніті 

До 30-річчя Студентської революції на граніті Український інститут національної пам’яті підготував ролик, який повертає нас у ті часи, дає відчути атмосферу акції та історичне значення тих подій. У ролику знялися учасники студентського голодування Олесь Доній, Ярослав Рущишин, Михайло Канафоцький, Анжеліка Рудницька, Віктор Рог, Людмила Гридковець та Олег Вегера.
Ролик буде доступний на офіційному youtube-каналі Українського інституту національної пам’яті.
________________________________________

Онлайн-дискусія “Студентська революція на граніті: погляд через 30 років” 

Український інститут національної пам’яті пропонує згадати події 30-річної давнини разом із їхніми учасниками. У рамках онлайн-дискусії говоритимуть про таке: історичний контекст подій: в яких умовах готувалася Студентська революція на граніті? До чого готувалися і з чим стикнулися студенти? Які були несподіванки і провокації під час акції?Старше і молодше покоління: як знаходили спільну мову? Які ноу-хау були задіяні в ході першого успішного політичного протесту? Як Студентська революція на граніті вплинула на хід української історії?
Учасники: Олесь Доній – голова Київської філії УСС, один з координаторів Студентської революції на граніті, Павло Розенко – учасник голодування, студент КПІ, Андрій Салюк – голова студентського братства Львівської політехніки, Вікторія Радченко – учасниця голодування, журналістка, Ярина Скуратівська – служба забезпечення акції, радіоведуча.

Коли: 2 жовтня о 14:00. 
Трансляцію можна буде дивитися на сторінці Українського інституту національної пам’яті у Facebook.

________________________________________

Дискусія “Революція на граніті: перший досвід Майдану” 

Тема дискусії – студентська революція 1990-го як фундамент Помаранчевої революції та Революції Гідності. 
Учасники дискусії – активісти Революції на граніті:  Тарас Семущак, керував медичною службою наметового містечка. Олег Кузан, відповідав за зв’язки з громадськістю.
Людмила Гридковець, голодувала. Олесь Доній, один з голів акції. Модерує – Олесь Пограничний.

Коли:  2 жовтня, 17:00.
Де: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану – ІІ поверх Будинку профспілок, майдан Незалежності, 18/2.

________________________________________

Дискусія “Революція на граніті: де взялись і куди поділись її творці”

Тема дискусії – студентський рух і діячі, які з нього вийшли. 
Учасники дискусії
– активісти Революції на граніті:  Михайло Канафоцький, був заступником коменданта наметового табору, Вахтанг Кіпіані, голодував, Анжеліка Рудницька, доглядала голодуючих, Віктор Рог, голодував.

Коли:  9 жовтня, 18:00
Де: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану – ІІ поверх Будинку профспілок, майдан Незалежності, 18/2. 

Нагадаємо, у столичному парку Шевченка показують романтичне кіно

Марія Катаєва, фото Інституту національної пам’яті України

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ