У столиці відсвяткують День ізоляції з іграшковою зброєю

image
4 Червня 2019, 15:38
Поділитися:

Вже протягом п’яти років 9 червня фонд ІЗОЛЯЦІЯ традиційно відзначає День ІЗОЛЯЦІЇ відраховуючи ще один рік перебування у вигнанні після того, як територія заводу в Донецьку була захоплена мілітаризованими проросійськими угрупованнями, що власне і змусило інституцію перебратися до Києва. Саме день захоплення – 9 червня – є певним вододілом та приводом для обговорення «незручних» тем, таких як мілітаризація, вимушене переселення та роль культури під час війни.

Цього року в День ІЗОЛЯЦІЇ відбудеться перша публічна презентація проекту TOY відомого українського художника Романа Михайлова та відкриється пункт прийому іграшкової зброї.
А о 20:00 на вас чекає серія музичних сетів від Diser Tape, Fynjy_&_Lishe, GUMA. Вечір завершиться показом відеороботи Ганни Тихої, створеної на основі фільму Дзиґи Вертова Симфонія Донбасу (копія фільму люб’язно надана Довженко-Центром).

Протягом всього дня можна буде відвідати поточну виставку фонду ІЗОЛЯЦІЯ Ширін Нешат Турбулентність, виставку Bardubaz Steps, у якій йдеться про життя людини в індустріальному місті, представленому в образі великого звіра, а також виставку робіт донецького художника Володимира Бауера, в центрі творчості якого шахтарське життя.

Проект TOY (1 червня – 31 серпня, 2019)
Проект символічно розпочався 1 червня у міжнародний день захисту дітей. На першій стадії, в Києві відкриються пункти прийому іграшкової зброї, куди кожна дитина зможе принести власні іграшки. Згодом із зібраних іграшок художник Роман Михайлов створить предмет сучасного мистецтва.
В Україні росте перше покоління дітей, що народилися за військових часів. Зараз їм вже п’ять й, як і багато їхніх однолітків, вони грають у війну. Голлівудські бойовики, комп’ютерні ігри, тир та кінець кінцем випуски новин формують толерантне, або частіше навіть бездумне ставлення до зброї та того факту, що вона створена аби вбивати. Таким чином, здавалося б невинні дитячі ігри дають першу прошивку жорстокості та розуміння того, що якщо не вб’єш ти, то вб’ють тебе. Часто-густо під час гри можна почути такі фрази: Тебе вбито!, Ні, це тебе вбито! Я перший стріляв. Однак у справжній війні не можна оскаржити, хто стріляв перший, або пройти цей рівень гри ще раз, аби виправити помилку.
Починаючи роботу над проектом TOY Роман Михайлов припускає, що діти нарождені за часів війни, потенційно можуть бути більш чутливими до усвідомлення реальної небезпеки, що її приховує будь-яка зброя. А отже, він пропонує “переплавити” агресію та жорстокість на творення. Поштовхом до такого оптимістичного погляду стали знайдені біля смітника іграшкові автомати та пістолети з маленькою записочкою, де дитячою рукою виведені слова: «Війна – це погано».

Коли: 18:00 – 21:30.
Де: IZONE, вулиця Набережно-Лугова 8.
Вхід вільний.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ