У столиці відкривають виставку культової гуцульської художниці

image
17 Жовтня 2019, 16:58
Поділитися:

Сьогодні у Мистецькому арсеналі відбудеться відкриття виставки «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації».

Параска Плитка-Горицвіт – один із культурних символів не тільки села Криворівня, а й всієї Гуцульщини. Проте широкому загалові мисткиня й досі мало відома. Фотографії, книжки, малюнки, графічні твори, скульптури й витинанки на виставці у Мистецькому арсеналі покажуть багатогранність творчої спадщини Параски Плитки-Горицвіт, а медіа-інсталяції та VR відтворять побут, у якому жила і творила мисткиня.

Параска Плитка-Горицвіт закінчила лише чотирикласну сільську школу, але завжди прагнула самоосвіти та нових знань. Завдяки мистецтву вона навчилась мандрувати, не виїжджаючи з села. Її побут був невіддільним від щоденної творчості, ідеї народжувались у вирі всеохопної цікавості, під впливом прочитаних книжок і газет, новин на радіо та почутих історій, а також листування з однодумцями.
 
– Тривалий час Параска Плитка-Горицвіт була відома як письменниця, етнографка та художниця, але її ім’я не було пов’язано з фотографією. Знайдений фотоархів, її плівки, дали можливість нашій команді відкрити її творчість з іншого боку – як сучасну та прогресивну авторку, яка вміло працювала з традиціями і з сучасними, для того часу, технологіями. З перших її фотографій  для мене було очевидно, що це скарб, який потребує уваги. А вже з часом, коли я потрапила до її хати, зрозуміла, що це terra incognita на мапі українського мистецтва, – говорить кураторка експозиції Катерина Радченко

Виставка «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації» триватиме з 17 жовтня до 19 січня 2020 року.
Відкриття виставки – 17 жовтня о 18:30.
17 та 18 жовтня вхід на виставку вільний.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ