У столиці стартували Дні Франкофонії: програма

image
17 Березня 2019, 21:15
Поділитися:

Фестиваль “Дні Франкофонії в Україні”, що популяризує франкомовну культуру,  щороку об’єднує все більше країн і шанувальників. Цього року він проходить під знаком Року французької мови в Україні.  Франкофонія – це міжнародна організація співробітництва франкомовних країн світу.

– Французька мова є другою у світі за вивченням після англійської, 3-та по використанню у бізнес-спільноті та 5-та найвживаніша мова у світі, – розповіла 2-ий секретар посольства Марокко в Україні  Хафса Ель Умані.- Йдеться не лише про мову, а й про спільні цінності, як права людини, свобода слова, івність і культурне різноманіття. 

Слоган цьогорічних “Днів Фанкофонії в Україні” – “Французька мова – корисна мова”. Підкреслюючи, що це не просто мова літератури та культури, а й мова дипломатії, політики, кар’єри. 

Посольства різних країн та Французький інститут в Україні підготували киянам різноманітну програму 

ТЕАТР

Вистава «Останній день засудженого(ної)»

За кілька годин до страти засуджена до смерті вирішує написати мемуари. Закрита у камері, вона виливає на папір свої тривожні думки, марні надії, щасливі й недосяжні спогади, відчай та страх перед гільйотиною. Розповісти про судовий процес, умови утримання та гарячкові рефлексії, які її переповнюють, їй допомагають відвідувачі та марення. Справжня звинувачувальна промова проти смертної кари, яку майстер прози Віктор Гюґо передає нам у вигляді пройнятої жахом та актуальності розповіді, що змусить глядача поринути в етичне та екзистенційне міркування: Чи має людина право судити й вирішувати долю життя іншої людини? Адаптація французькою мовою відомого роману Віктора Гюго від Люсіллі Себастьяні у виконанні театрального колективу «Embellie Turquoise».

Коли: 19 березня о 19.00
Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20а, нова сцена
Вартість квитків: 350-1200 грн.

Моновистава Be my Marguerite! (або у незвичній самоті)

У моновиставі за творами Марґеріт Дюрас героїня (Мадлен Бонгар) розповідає про універсальність свого життєвого досвіду: між сімейним життям і любовними стосунками. Спогади, які її наповнюють, з’являються у вигляді відео-проекцій у супроводі електронної музики. Сповідь героїні звучить як заклик радіти життю і дорожити здатністю любити. Вистава показується французькою з субтитрами українською мовою.

Коли: 20 та 21 березня о 19.00
Де: Театр «Дах», вул. Велика Васильківська, 136
Вартість квитків: 250 грн.

Театральна мінівистава За п’єсою Ж. Кокто «Байдужий красень»

Історія жінки, яка потерпає від самотності, скривджена життям та знехтувана власним чоловіком, і яка знаходить, нарешті, в собі мужність розповісти коханій людині про те, що так довго її гнітить.

Коли: 24 березня, 20.00-20.30
Де: It’s not the Louvr, вул. Липинського, 4
Попередній запис за адресою:[email protected]


Марафон Франкофонії / Marathon de la Francophonie!

У середу 20 березня відбудеться Марафон Франкофонії! У цей особливий день ми святкуємо французьку мову, об’єднуючи всі рівні під час різноманітних активностей, у яких Ви зможете прийняти участь разом з носіями французької мови. Цей марафон одночасно пройде у 12 містах України (Бахмут, Дніпро, Івано-Франківська, Харків, Ужгород, Київ, Львів, Миколаїв, Одеса, Рівне, Чернівці та Запоріжжя) у приємній та веселій атмосфері!
З 9:30 до 17:30 франкомовні учасники одночасно об’єднаються у кожному з міст для участі в інтесивній та активній програмі, іграх, вікторинах та караоке на французькій!
Для участі у марафоні реєструйтеся за посиланням, кількість місць обмежена.

Зустріч з молодим ліванським письменником Ахмедом Жомаа

Знайомство з творчим доробком юного автора, який у свої 17 років вже написав декілька книжок для дітей та юнацтва. Літератор поспілкується з публікою.

Коли: 22 березня, 19.00
Де: Французький інститут в Україні, Медіатека, вул. Олеся Гончара, 84
Вхід вільний

Кінобранч: Фанфан-тюльпан

Молодий сільський  хлопець дивом уникає шлюбу за домовленістю і стає солдатом королівського війська. Саме з цього й розпочинаються його пригоди.

Коли: 24 березня, 12.30-14.30
Де: It’s not the Louvr
Попередній запис за адресою: [email protected]

Смак Марокко

Шеф-кухар Юссеф Талбі з Касабланки презентує авторське A la carte меню марокканської кухні у ресторані Гриль Азія. Марокканська кухня займає високе місце серед кращих кухонь світу і безперечно варта вашої уваги. Також є можливість приєднатися до кулінарного майстер-класу, на чолі з шеф-кухарем Юсефом Тальбі 30 березня.

Коли: 21 – 30 березня
Де: Hyatt Regency Kyiv, вул. Алли Тарасової, 5

Нагадаємо, Французька весна у Києві відкриється фантастичною повітряною феєрією

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ