У столиці пройде міжнародний театральний фестиваль: програма

image
16 Червня 2019, 10:28
Поділитися:

З 17 по 23 червня Київський академічний театр «Колесо» за підтримки Департаменту культури КМДА третій рік поспіль запрошує киян на кращі вистави європейських театрів. Цього року у ІІІ-му Міжнародному театральному фестивалі камерних театрів AndriyivskyFest візьмуть участь 8 країн: Австрія, Греція, Литва, Молдова, Польща, Румунія, Україна і Чехія. 

Головною метою фестивалю є ознайомлення  глядацької аудиторії з кращими досягненнями в галузі  світового театрального мистецтва, розвитку цього жанру в Україні, Європі та світі. Як показує театральна практика, камерне театральне мистецтво сьогодні розвивається не менш потужно, ніж мистецтво великої сцени. Відкриття камерних, малих сцен є трендом розвитку театрального мистецтва. Камерна сцена дає можливість акторам та режисерам говорити з публікою на інтимні, душевні теми. Часто саме камерна сцена стає місцем для експериментів як для акторів, так і для режисерів та сценографів.  

Програма складається з 8 вистав, які представлять 6 зарубіжних колективів і 2 українських театри. А також одного майстер-класу для акторів та режисерів, який проведе Оксана Смілкова. Вистави, що представлені на фестивалі, порушують різноманітні теми та сфери життя людини, вони поставлені на класичному та сучасному драматургічному матеріалі. Більшість подій фестивалю будуть відбуватися на основній сцені та камінній залі Театру «Колесо». Дві вистави прийматиме на малій і великій сцені Театр на Липках. На фестивалі паралельно працюватимуть два журі – професійне та глядацьке. Вони визначать кращу виставу фестивалю.

17 червня відкриватиме фестиваль вистава-переможець українського формату фестивалю AndriyivskyFest «Звірячі історії» популярного «Театру 19» з Харкова. Це незвичайна, оригінальна, приваблива та глибока п’єса сучасного американського драматурга Дона Нігро. Маленькі комедії про тварин, схожих на людей, та про людей, схожих на тварин. Смішні та зворушливі історії Миші, Бурундука, Котів, Папуг, Качкодзьоба, Бабуїна та інших тварин. Режисер вистави Ігор Ладенко. Вистава буде проходити на основній сцені Театру «Колесо».


18 червня на цій же сцені презентуватиме виставу-імпровізацію «Дивовижні речі» Дункана Макміллана Театр «Kitas kampas» (м. Вільнюс, Литва). В основі постановки історія молодого чоловіка, котрий, незважаючи на великі виклики в його житті, знайшов спосіб залишатися сильним. Це список чудових речей, заради яких варто жити. Ці речі не є якимись грандіозними або важкодоступними. Вони прості, як… морозиво, запах старих книг, танці навколо купи шкільних сумок на шкільній дискотеці, речі зі смугами і т. ін. Режисер Кирило Глушаєв. Актор – майстер імпровізації Мартинас Недзінскас (лауреат Golden Cross of the Stage). Йому допомагатиме джазовий музикант Дмітріус Головановас, а також глядачі.


19 червня дві вистави: о 18.00 на малій сцені Театру юного глядача на Липках виступить Національний театр Vasile Alecsandri (м. Яси, Румунія) з виставою «Шкіра і небо» Дімітре Дінева. Хтось сказав, що «смерть – остання іронія життя». Режисер вистави Раду Гілаш вважає, що нині смерть все більше і більше присутня серед нас через війни, хвороби, нещасливих людей і невблаганні беззаконня, що проявляються насильством та ударами нижче поясу. Люди не знають, як насолоджуватися життям. На жаль, воно все частіше стає полем битви, на якому щодня борються і вмирають люди. Ісаак Азімов писав, що «життя приємне, смерть спокійна, а перехід між ними проблематичний». Вистава «Шкіра і небо» говорить саме про цей перехід, позначений трьома каталізуючими силами: любов’ю, вірою і надією. І якщо люди їх втратять, то нічого не залишиться, окрім смерті. Гратимуть виставу Петронела Григореску, Іонут Корніле, Разван Гросу.


О 20.00 у камінній залі «Колеса» виступатимуть гості з Відня (Австрія) – театральний гурт Karl Menrad & vienna clarinet connection. Вони представлять музично-текстовий колаж композитора Александера Кукелка «Маленький Відень на Пруті». Це «Чернівецькі замальовки» А. Кукелка у поєднанні з буковинською поезією (Пауль Целан, Грегор фон Реццорі, Роза Ауслендер, Карл Еміль Францоз та ін.). Вистава створена у співпраці з віденським ансамблем кларнетистів та Neues Wiener Musik Theater (Новий віденський музичний театр). Александер Кукелка стоїть в ряду з Брамсом, Кодаєм, Бартоком, Стравінським, які, у свою чергу, вже займалися народною музикою і нею були натхнені на нові твори. Завдяки своїй роботі як композитора кіно, театру та музики, Александер створює музику, яка виходить за межі музичного змісту та викликає у слухача певні образи та емоційні настрої. Для нього важливо створити музику з наративним характером. Таким чином відкриваються нові звукові простори, які у своїй пластичності викликають перед очима слухача образи людей, пейзажі та історії. Крім того, Александер Кукелка має особистий зв’язок з Буковиною – звідти походять його предки. Головними поштовхами до написання цього твору були враження та спогади, що залишилася у нього від дідуся, коли той займався музикою.


20 червня на основній сцені Театру «Колесо» виступить Державний російський молодіжний драматичний театр «З вулиці Роз» (м. Кишинів, Молдова) з виставою Миколи Коляди «America for Russia подарувала пароплав». Пронизлива психологічна історія кохання, пристрасті і про самотність. Гірку самотність, про яку кажуть: «Найжорстокіша – це самотність серця». А якщо самотня жінка? Та, яка покликана Всевишнім продовжувати рід людський? Тоді це потрійний жах, тоді руйнується Світ… Режисер вистави Юрій Хармелін, актори – Наталя Єрмолаєва та Яків Грібіненко.

21 червня у камінній залі «Колеса» представить виставу «Мольєр, комедіант» за Михайлом Булгаковим White Puppet Theatre (м. Афіни, Греція). Режисером і художником вистави є Ірина Бойко. Життя і доля сина королівського шпалерника, Жана-Батиста Поклена, бродячого комедіанта і драматурга, у виставі, де актори, ляльки, світло і тіні сплітаються воєдино в лабіринті пошуку щастя і сенсу, творчості і буття. Гратимуть Ірина Бойко і Константина Кумпулу.


22 червня колектив Театру «Колесо» покаже виставу «Ми, Майдан» (на основній сцені театру). Надія Симчич у п’єсі «Ми, Майдан» описує події листопаду 2013 – лютого 2014 років у Києві на Майдані Незалежності. Авторка створила її із свідчень активістів у Facebook. Вистава «Ми, Майдан» – це документальні читання і проживання акторами театру разом з глядачами нелегких подій того часу. Читатимуть актори: Наталя Надірадзе, Анна Артем’єва, Аліна Проценко, Денис Драчевський, Олег Лепенець, Андрій Мороз, Владислав Пупков, Олександр Соловонюк. Режисер вистави – Ірина Кліщевська.


23 червня на великій сцені Театру на Липках гості з Польщі – Варшавський театр Druga Strefa з виставою «FIN DE…». Це авторська вистава режисера Сильвестра Біраги. Його постановка – це спроба показати складні стосунки між людиною, яка вчиняє шкоду – палачем, і тою, яка піддається цій шкоді – жертвою. Хірургічний аналіз міжособистісних відносин з обох боків. Актори: Галина Хробак, Наталя Марія Войцеховська, Сильвестр Бірага, Славомир Долинець, Петр Дуда, Павел Ференс, Кім Лі, Петр Зволскі. У Театрі на Липках відбудеться закриття фестивалю і нагородження переможців. 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ