У столиці продемонструють кобзарську традицію

image
5 Червня 2019, 17:49
Поділитися:

15 та 16 червня в Музеї Івана Гончара відбудеться ХІI фестиваль української епічної традиції «Кобзарська трійця» із майстер-класами, виставками, презентаціями, концертами, науково-практичною конференцією «Кобзарсько-лірницька епічна традиція» і, звісно ж, українськими танцями у супроводі капель троїстої музики.

– Кобзарство – це цілісна, довершена ланка українських культурних традицій. Воно доречно асоціюється у нас зі стилем побуту українського народу й завжди було символом справжнього українства і у свій час поширювалось на всі верстви населення, – розповідають організатори. – У період становлення української самосвідомості, повернення до притаманних нам, українцям, традицій ми уже вкотре проводимо «Кобзарську Трійцю». Цим ми робимо крок на зустріч пересічному українцю у пізнанні власної культури у тому вигляді, в якому вона є правдивою і справжньою. Найважливішим чином це стосується дітей та молоді. Напрямками діяльності Кобзарського цеху є не лише наукова робота, а й практичне відтворення та виготовлення традиційних кобзарських інструментів (старосвітська бандура, кобза, ліра, гусла) і виконання на них традиційного кобзарського репертуару (думи, канти, псалми, історичні, козацькі, чумацькі пісні, танці та ін.). Фестиваль буде цікавим кожному, незалежно від віку та виду діяльності, адже нестиме у собі інформацію з глибини віків національної культури, зачатки якої закладені в нас на генетичному, ментальному рівні.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ
– Науково-практична конференція: «Кобзарсько-лірницька епічна традиція»;
– Звичаєве кобзарювання на вулиці;
– Ознайомлення з технікою  виготовлення кобзарський музичних інструментів: кобзи, бандури, ліри;
– Показ фільмів, відеороликів та інтерв’ю на тему історії та сьогодення кобзарської традиції;
– Презентація видання Опанаса Сластіона «Портрети українських кобзарів»; 
– Концерти кобзарів, лірників і бандуристів;
– Традиційні танці, розваги

Детальний розклад на Фейсбук-сторінці заходу.

Організатори фестивалю: НЦНК «Музей Івана Гончара»; Київський Кобзарський Цех, Харківський Кобзарський Цех, Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича.

Коли: 15 та 16 червня.
Де: приміщення та подвір’я Національного Центру Народної Культури «Музей Івана Гончара» (вул. Лаврська, 19).
Вхід вільний.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ