У столиці презентували книгу про бойовий шлях київських воїнів-інтернаціоналістів

image
8 Жовтня 2020, 13:49
Поділитися:

Історії 800 воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів Афганістану, які проживають на території Деснянського району, діють у складі Всеукраїнської, міської та районної ветеранських організацій описано у книзі «Захисники Вітчизни».

Презентація видання відбулася у Галереї мистецтв Деснянського району.

– Книга «Захисники Вітчизни» присвячена ветеранам війни у Афганістані. Це видання розраховане на молодь, адже історія та імена героїв не повинні бути забутими, – зазначив голова Деснянської районної Спілки ветеранів Афганістану Валерій Передрій.

Книга містить матеріали і документи про добре відомих у суспільстві ветеранів, ветеранів війни – учасників бойових дій.

 Нас запитували чому ми назвали книгу «Захисники Вітчизни», адже в ній йдеться про ветеранів-інтернаціоналістів, які воювали на чужині. У 80-ті роки, коли солдати поверталися з воєн, про які радянському народові було зовсім невідомо, напівтаємно ховали загиблих воїнів, утаємничували обставини їх загибелі. Важко було пояснювати походження поранень і бойових нагород тим, хто повернувся з місць виконання інтернаціонального обов`язку. Сьогодні вже сформований образ воїна-інтернаціоналіста, з яким пов`язуються такі поняття як честь, гідність та військо-патріотична героїка, – розповідає автор книги, перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, державний службовець ІІ-го рангу Валерій Аблазов.

Життя вимагало об`єднання зусиль ветеранів у боротьбі за гідне ставлення до ратної праці та соціальні права. В обласних центрах, великих містах України розпочалося стихійне виникнення і початок діяльності рад воїнів запасу. Офіційне їх визнання як громадських структур розпочалося тільки у другій половині 80-х років.

Значна частина книги присвячена діяльності Української Спілки ветеранів Афганістану, Київської міської Спілки ветеранів Афганістану та Деснянської районної Спілки ветеранів Афганістану. Колектив авторів книги «Захисники Вітчизни» на чолі із Валерієм Аблазовим, працювали над збором матеріалів та виданням книги більше двох років.

Нагадаємо, київська бібліотека збирає рідкісні фото з домашніх архівів.

Марія Катаєва

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ