У столиці презентують документальний фільм про втрату та пам’ять

image
13 Жовтня 2019, 10:30
Поділитися:

З нагоди Дня захисника України, 13 жовтня о 14.30 в кінотеатрі «Київська Русь» відбудеться прем’єра документального фільму «Тато» (режисерки: Лариса Артюгіна, Марта-Дарія Клінава).

Стрічка присвячена пам’яті Добровольця Володимира Самоленка з позивним «Вован», який став одним з перших добровольців батальйону «Донбас». Для його доньки Олі, її тато був найкращим другом. За два роки, їй доведеться подолати важкий шлях, щоб дізнатися про життя батька на війні. Про те, що таке ДНК та як ідентифікується тіло. У спілкуванні побратимами і друзями, вона хоче зрозуміти, чому він пішов на війну, як змінила його війна. Олі належить відкрити батька з іншого боку: не тільки як турботливого сім’янина, але і людини, відданої почуттю обов’язку до останнього подиху.

– Це історія юної українки, яка у пошуках, загиблого на російсько-українській війні батька, перетворилась на доньку воїна. Це дуже особиста історія, не так про війну, як про людські стосунки, про втрату, і про те, як молода дівчина йде дуже непростим шляхом, щоб віддати батьку останню шану, на цьому шляху вона продовжує знайомитись зі своїм татом, – говорить режисерка фільму Лариса Артюгіна. 

Засновники проекту «Українська платформа документалістики», в рамках якого створено фільм, стверджують, що їхні документальні фільми змінюють світ та розвивають в Україні новий жанр документального активізму.

Документальний активізм – це документальне кіно, яке має не меті не лише задокументувати певні події чи відобразити художнє бачення автора, але і активізує дискусії із суспільно важливих питань, аби зрештою призвести до змін у суспільстві: від громадських ініціатив, до змін в законодавстві, чи міжнародній політиці.
Після показу фільму глядачі зможуть взяти участь у обговоренні питання політики вшанування пам’яті полеглих героїв разом із творчою командою та експертами з Інституту національної пам’яті та Олександр Терещенко, Заступником Міністра у справах ветеранів та тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

– Втрати України у цій війні досі не пораховані, говорять про те, що від початку 2014 року у бойових діях загинуло від 4-5 тис. військових. Наш фільм є своєрідним меморіалом та вшануванням пам’яті не лише Володимира Самоленка, а кожного полеглого воїна. Ми хочемо, щоб цей фільм став приводом для серйозної суспільної розмови про вшанування пам’яті загиблих героїв, яка повинна бути державна політика з цього питання, як повинні співпрацювати та координуватись Міністерство у справах ветеранів, Міністерство культури, молоді та спорту і Інститут національної пам’яті стосовно політики вшанування пам’яті, – коментує продюсерка фільму Оксана Іванців. –  Можливо ви боїтеся іти дивитись цей фільм, бо думаєте, що він про смерть. Але це не так. Цей фільм про стосунки. Про любов тата до дочки.І про любов дочки до свого тата. Цей фільм про переживання втрати. Про пам‘ять, ту яка на старих фото, відео плавці, яка витатуювана на шкірі, глибоко захована в серці. А потім у нас буде дуже глибока і вдумлива розмова, про те, як берегти пам‘ять про тих, хто віддав за нас життя.

Коли: 13 жовтня о 14.30
Де: кінотеатр «Київська Русь» (велика зала), вул. Січових Стрільців, 93
Вхід вільний

Крім того, картину можна буде подивитися і в інших кінотеатрах міста.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ