У столиці планується перейменувати ще близько 60 об’єктів

image
20 Липня 2023, 11:46
Поділитися:

20 липня 2023 г. 11:46

Київська міська рада прийняла проект рішення, згідно якого упорядковуються процеси пов’язані з перейменуванням міських об’єктів. В Київраді повідомляють, що у столиці планується перейменувати менше 60 об’єктів. Надалі процес перейменування об’єктів буде відбуватися лише в окремих випадках.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської ради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“У столиці упорядковують процеси, пов’язані з перейменуваннями міських об’єктів під час декомунізації та дерусифікації. У Києві процес декомунізації розпочався ще у 2014 році. А дерусифікація активізувалась після лютого 2022 року. Водночас переважна кількість об’єктів топоніміки, пов’язаних із державою-агресором, назви яких несуть імперські та радянські наративи, у Києві вже перейменована”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що у столиці 2 845 вулиць, провулків, проспектів, бульварів, площ тощо і з з 2014 року перейменовано практично кожен п’ятий об’єкт. Також за останні півтора року було дерусифіковано 327 назв.

В Київській міськраді зазначили, що перелік перейменованих об’єктів формувався за пропозиціями громадськості та результатами опрацювання експертною групою, до якої входять представники семи наукових інституцій.

“Станом на сьогодні з визначеного переліку залишилося перейменувати менше 60 об’єктів і Київська міська рада завершить процедуру зі зміни назв цих об’єктів. Водночас місто продовжує отримувати численні пропозиції з перейменування. Навіть щодо вже перейменованих об’єктів та тих, які не підлягають зміні назв відповідно до чинного законодавства”, – повідомляють в міськраді.

Зазначається, що згідно рішення Київської міської ради розгляд нових подань та пропозицій відбуватиметься щодо зміни назв відбуватиметься лише в окремих випадках:

для найменування нових об’єктів міського підпорядкування;

для виправлення технічних помилок і приведення назв відповідно до українського правопису;

для повернення історичних назв столичним об’єктам;

для присвоєння імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій скверам, мостам та юридичним особам, майно яких перебуває у власності громади Києва, об’єктам права власності, які за ними закріплені;

для зміни назв міських об’єктів, які відповідно до висновків Українського інституту національної пам’яті підпадають під вимоги законів України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки” та “Про засудження та заборону пропаганди”.

Нагадаємо, у липні в столиці перейменували ще 14 міських об’єктів, серед яких 2 сквери, 7 вулиць, 3 провулки та 2 парки.

Читайте: У Києві перейменували низку об’єктів, серед яких вулиці, провулки, парки та сквери (перелік)

Фото: Київська міська рада

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона