У столиці під загрозою одне із чудес України: Римо-католицька спільнота б’є на сполох

image
6 Червня 2019, 13:29
Поділитися:

Одна з найкрасивіших пам’яток – прикладів неоготичної архітектури у столиці відкрита ще у 1909 році – розсипається по крихтах

У столиці складно знайти людину, яка б не мала у своєму фотоархіві фотографію саме на цій точці і з таким фоном, купа туристів приїжджає сюди лишень сфотографуватися з одним із чудес України, але в об’єктиви камер не завжди потрапляє каміння, яке летить прямісінько з фасаду святині вже кілька десятиліть. 

«Бачу величезний камінь лежить біля дверей. Він відвалився з арки над входом. Такої величини десь близько 100 кілограмів. І на жаль це не вперше коли падають якісь частини фасаду храму на землю», – розповів журналістам телеканалу «Київ» настоятель приходу св. Миколая у Києві Андрій Рак. 

Священник розповідає, років п’ятнадцять тому держава трішки підрихтувала фасад храму. 

«Трошки поштукатурили, трошки підмазали, трошки посвердлили, але ремонт був неякісно зроблений», – нарікає Андрій Рак. 

Не ліпше і в середині. Пліснява на стінах, різкий характерний запах, плитка на підлозі ходить ходором, адже що дві-три хвилини будівлю трясе від поїздів метро. Під час дощу протікає стеля, залишаючи патьоки. Капітального ремонту святиня не бачила більше 40 років. Відколи у 1978 р. в закладі облаштували дім органної музики. Нині тут щодня проводять концерти.

Розпорядником будівлі є Національний дім органної і камерної музики, а належить костел Міністерству культури. Отже, усі ремонтні роботи мають ініціювати звідти. 

«Оскільки ми називаємо його пам’яткою архітектури, то про нього треба дбати. І якщо хтось, хто назвав себе власником храму, а він не може подбати про це, – повернути тим, які сьогодні хочуть», – вважає  єпископ ординарій Києво-Житомирської єпархії Віталій Кривницький. 

Релігійники неодноразово зверталися до міністерства, та мають лише купу відписок. Головна причина, чому держава не поспішає повертати храм католикам, – величезний орган, мовляв, немає іншого приміщення для перенесення на час ремонту. 

«Це були обґрунтовані заяви, де було викладено послідовно, яким чином, що потрібно зробити і що ми готові піти на зустріч, але у відповідь ми отримуємо знов оце коло бюрократичних процедур, що Іван киває на Степана, Степан на Івана», – розповів юрист, представник інтересів приходу св. Миколая у Києві Володимир Тарасюк.

Римо-католицька спільнота просить передати пам’ятку на баланс парафії і запевняє, що за рахунок прихожан та іноземних спонсорів зроблять капітальний ремонт.

«Треба якнайшвидше законсервувати споруду в такому стані. Це по-перше дозволить дослідити, по-друге – ретельно розробити науковий проект реставрації, залучити фахівців і привести все це в стан нормального об’єкту культурної спадщини», – сказав віцепрезидент Київської національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний

За приблизними оцінками архітектора, на повну реконструкцію пам’ятки знадобиться мінімум 8 років.


Next

Читайте також: Київ продовжує оновлювати парк «швидких»: Місто придбало 25 нових машин

Читайте також: 6 червня в Україні святкують День журналіста

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV