У столиці – наймасштабніший спалах кору за всі роки незалежності України

image
13 Серпня 2019, 20:24
Поділитися:

У столиці – наймасштабніший спалах кору за всі роки незалежності України. І лише активна позиція людей щодо вакцинації може убезпечити столицю. 

Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що за 6 місяців 2019 року в м. Києві на кір захворіло понад 5000 осіб, із яких майже 3000 – дорослі. Це у тричі більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Близько 50% хворих потребували госпіталізації через тяжкий перебіг хвороби. Цього року від кору померло 2 дорослих, які не були щеплені та звернулися до лікарів запізно.

Директор Департаменту зазначила, що ситуація, у якій опинилась столиця та в цілому Україна – результат втрати колективного імунітету.

«Просто кілька цифр, які вражають. У 2015 році в Києві на кір хворіло 5 осіб. У 2016 – 3! У 2017 – 87. А за півроку 2019 – понад 5000 тисяч!» – розказала Валентина Гінзбург.

Вона повідомила, що, за аналізом фахівців, планові щеплення в попередні роки не отримала досить велика кількість дітей віком до 5 років та від 7 до 14 років.

 «Це діти, які вже повертаються після літнього відпочинку зі всіх куточків країни, у вересні підуть до дитячих садочків та шкіл, і ми будемо мати новий спалах. І не лише кору. Зараз, на жаль, доречно передбачати і зріст захворюваності на інші небезпечні для дорослих та дітей хвороби, наприклад – дифтерію», – попередила директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург запевнила, що сьогодні у столиці створено всі умови, щоб у зручний час без черг, абсолютно безкоштовно зробити щеплення. У комунальних медичних закладах у наявності понад 57 тисяч доз вакцини для профілактики кору, краснухи та паротиту. Це дає змогу щепити всіх дітей згідно з календарем. А також без вікових обмежень вакцинувати дорослих – в першу чергу тих, хто має низький титр антитіл до кору (якщо вакцинальний статус не відомий, варто зробити такий аналіз). 

Читайте також: У Києві жінка випала з вікна і вижила: що врятувало їй життя

Читайте також: На Київщині підробляли відому марку кави

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV