У столичному музеї розкривають польські сторінки історії Другої світової

image
2 Вересня 2019, 14:20
Поділитися:

1 вересня, у вісімдесяту річницю початку ІІ світової війни, у Музеї історії міста Києва Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцькі відкрив виставку «Боротьба і муки. Польські громадяни під час ІІ світової війни».

В історії кожної країни є свої трагічні сторінки. Те, що сталося 1 вересня 1939 року в історії Польщі, виявилося трагедією не лише для цієї країни, але й усього світу. 80 років тому в цей день розпочалася II Світова війна.



За тиждень до її початку, 23 серпня 1939 року, міністр закордонних справ Німеччини Ріббентроп і народний комісар закордонних справ СРСР Молотов підписали у Москві договір про ненапад та секретний протокол до нього, відмий як Пакт Молотова-Ріббентропа. Згідно цього пакту Третій Рейх та СРСР, порушуючи міжнародне право, поділили між собою Центрально-Східну Європу на зони впливу. Німецькі війська розпочали окупацію Польщі 1 вересня 1939 р., а 17 вересня удар у спину Польщі завдала Червона Армія, окупувавши до цього Західну Україну та Білорусь. Воюючи на два фронти, Польща опинилася під окупацією двох найкривавіших тоталітарних режимів XX століття – Гітлера і Сталіна -, союз яких протримався до 22 червня 1941 року, коли ІІІ Рейх пішов у наступ на СРСР. Так почалася одна з найстрашніших воєн, що тривала майже 6 років і забрала життя до 85 мільйонів людей.


Пам’ятати, щоб не повторювати! Контролювати дотримання та виконання міжнародного права, щоб невгамовні амбіції лідерів деяких країн та тоталітарних режимів не перетворювали життя інших на жах! Така мета меморіального проекту, що відкрився у 62 країнах світу, включаючи Україну, адже досвід двох тоталітарних кривавих режимів є нашою спільною спадщиною. Виставка, що розказує про польський досвід ІІ світової війни – це частина міжнародного проекту, який реалізує Музей ІІ світової війни у Ґданську разом з Міністерством закордонних справ Республіки Польща. Київський вернісаж виставки організував Польський Інститут у Києві.

Коли: до 17 вересня
Де: Музей історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7, 4й поверх 
Вхід вільний

Фото зі сторінки Музею історії Києва

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ